wtorek, 23 lipca 2013

Naleśniki z twarogiem i malinami


Naleśniki to moja specjalność. Kto spróbował- domaga się dokładki :) Ja sama najadam się samym ich widokiem... 
W domu znikają błyskawicznie, mimo że przygotowuję je z podwójnej a czasami nawet z potrójnej porcji... 



Składniki:


Ciasto:

 

0,5 litra mleka
12 łyżek mąki pszennej
1 jajko
2-3 łyżki oleju


Farsz:

 

400 g twarogu
laska wanilii 
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka  
3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka
5-6 kostek czekolady


Przygotowanie:

 

Mleko, jajka, mąkę i olej mieszamy mikserem.
Ciasto odstawiamy na pół godziny, następnie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
(Dzięki temu, że dodamy olej do ciasta, nie będziemy musieli smarować nim za każdym razem patelni.)

Twaróg mieszamy z cukrem i jogurtem.
Dodajemy żółtka jajek oraz nasiona wanilii.
Składniki miksujemy na gładką masę. 
Naleśnik smarujemy twarogiem, rozrzucamy na nim garść malin i składamy w trójkąt.
Możemy go polać roztopioną czekoladą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...