Najwyższy czas na konkretne danie... Żeberka wieprzowe niegdyś spożywane przeze mnie tylko ugotowane w rosole, teraz odkrywam na nowo. Nie jest nowością, że z wiekiem zmieniają się nasze smaki. Tak jest też w moim przypadku, co cieszy mnie niezmiernie...
Składniki:
Około 1,5 kg żeberek wieprzowych
4 ząbki czosnku
4-5 plastrów imbiru
2-3 liście laurowe
papryka ostra, sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Żeberka dokładnie myjemy i porcjujemy. W małej miseczce mieszamy sól, pieprz, paprykę, olej i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Nacieramy mięso wcześniej wymieszanymi przyprawami i odkładamy je do lodówki na noc.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 160 0C. Żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pozostałe 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, liście laurowe oraz imbir.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok 0,5 godziny (do momentu aż żeberka się zarumienią. Następnie wyjmujemy naczynie i przewracamy mięso na drugą stronę. Żeberka wkładamy ponownie do piekarnika, lecz tym razem przykrywamy wierzchnią częścią naczynia.
Pieczemy do momentu, aż mięso będzie miękkie i samo będzie odchodziło od kości (około 2 godzin).
Żeberka podałam wraz z zapiekanymi ziemniakami.
Składniki:
Ziemniaki
Cebula
Boczek surowy- wędzony
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i obieramy, następnie kroimy na ćwiartki. Na blachę kładziemy folię aluminiową. Na dnie układamy plastry boczku, następnie kładziemy warstwami ziemniaki i cebulę pokrojoną w piórka, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch układamy plastry boczku, całość przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika.
Kiedy ziemniaki są już miękkie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około 20 minut tak aby się zarumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata