Strony

sobota, 19 października 2013

Domowa Vegeta


Kolejne małe wyzwanie :)
Przygotowanie takiej domowej Vegety zajmie trochę czasu, ale efekt końcowy będzie rewelacyjny.



Składniki:


1,5 kg marchwi
0,5 kg pietruszki ( korzeń )
0,5 kg selera ( korzeń )
2 duże pory
pietruszka, seler i lubczyk- natka
kilka suszonych grzybów

Przygotowanie:


Marchew, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i obieramy, następnie trzemy na dużych okach tarki.
Por kroimy w plastry, a z zieleniny obrywamy łodyżki.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej rozsypujemy twarde warzywa, a na drugiej zieleninę i por. Ważne jest to, aby rozdzielić tak warzywa ponieważ suszenie marchwi, selera i pietruszki zajmie więcej czasu.
Piekarnik nagrzewamy do 75C, wkładamy do niego obie blachy i suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
U mnie trwało to około 5 godzin, zieleninę wyjęłam już po 2 godzinach.
Na koniec łączymy wszystkie warzywa i rozdrabniamy przy pomocy blendera.
Mieszankę warzyw rozsypałam do dwóch słoików. Do jednego z nich dodałam kilka zmielonych, ususzonych grzybów.






5 komentarzy:

  1. jedyna jaką akceptuję w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysl!! 'kradne', zapisuje i robie:)
    moze skorzystasz :) Domowe kostki/porcje warzywne http://mo-naturalnie.blogspot.com/2013/07/diy-bulion-warzywny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, że też nigdy nie pomyślałam nad tym że w tak prosty sposób można zrobic wspaniałą domową przyprawę

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że przepis jest pracochłonny... Ale kiedy otwieram słoik i czuję zapach tej mieszanki, to wiem, że było warto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja w temp 75 stopni przy uchylonym piekarniku suszyłam 15 godzin. Horror

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata