Strony

wtorek, 8 października 2013

Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku "chodziła" za mną od jakiegoś czasu... 
Wyszła znakomita- taka jak u mamy.



Składniki:


500 g białej fasoli "Jaś"
400 g boczku wędzonego
250 g kiełbasy
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 litry wody
4-5 liści laurowych
ziele angielskie
sól, pieprz

Zasmażka:

3-4 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:


Białą fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. 
Następnego dnia do garnka z fasolą dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy. 
W międzyczasie kroimy boczek oraz kiełbasę, przesmażamy na patelni i dodajemy do gotującej się fasoli.
Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie tak aby nie zostały grudki. Do zasmażki dodajemy przecier pomidorowy. Zasmażkę z przecierem dodajemy do gotującej się fasoli.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.






6 komentarzy:

  1. Lubię, lubię bardzo, szczególnie jesienna porą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska,cudowna,wspaniała to wszystko i tak mało żeby określić jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje! Nawet lubimy fasolkę po bretońsku. Robimy ją według takiej receptury: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=fasola-po-bretonsku Pozdrawiamy! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata