Strony

wtorek, 19 listopada 2013

Bitki wieprzowe


To był wyjątkowo smaczny obiad. 
Mięso było delikatne, a suszone grzyby dodały wspaniałego aromatu...



Składniki:


1 kg szynki wieprzowej
1 cebula
kilka suszonych grzybów leśnych
pieprz, sól
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
100 ml śmietany 18%
2-3 łyżki mąki
około 0,5 l wody


Kluski śląskie:


1,5 kg ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
1 całe jajko i 1 żółtko
sól


Kapusta kiszona:


0,5 kg kapusty kiszonej
1 średnia cebula
pieprz, sól


Przygotowanie:


Mięso kroimy na plastry około 1 cm i lekko rozbijamy, posypujemy pieprzem i solą po czym wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z obu stron. W trakcie smażenia mięso posypujemy słodką papryką mieloną oraz pokrojoną w piórka cebulą. Mięso zalewamy zimną wodą i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie suszone grzyby zalewamy odrobiną wody, kiedy zmiękną kroimy je w drobną kostkę i wlewamy wraz z wodą na patelnię z mięsem. Pod koniec duszenia, sos łączymy z odrobiną kwaśnej śmietany i zagęszczamy go mąką.


Kluski śląskie:


Ugotowane ziemniaki przegniatamy przez praskę- ważne, żeby były ciepłe.
Masę ziemniaczaną wyrównujemy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy na bok, a  w powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, oraz wbijamy jajka.
Wszystko dokładnie zagniatamy, następnie z wyrobionego ciasta formujemy kluski.
Kluski wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody.
Gotujemy około 2-3 minuty- do momentu kiedy kluski zaczną wypływać na powierzchnię wody.


Kapusta kiszona:


Kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 
Kiedy kapusta zmięknie odlewamy wodę, dodajemy do niej drobno poszatkowaną cebulę.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem- całość zaparzamy jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.










2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata