Strony

niedziela, 3 listopada 2013

Karkówka na soli


Nie jestem wielką fanką karkówki, ale muszę przyznać, że dzisiejszy obiad bardzo mi smakował....
Mięso było miękkie i soczyste w środku, a z zewnątrz miało chrupiącą skórkę.



Składniki:


1 kg karkówki wieprzowej bez kości 
sól kamienna ( około 300-400 g )
2-3 łyżeczki musztardy chrzanowej
zioła prowansalskie 
pieprz

Surówka: 


0,5 kg marchwi
3 duże jabłka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki brązowego cukru
sok z połowy cytryny

ziemniaki, 2-3 łyżki masła, koperek

Przygotowanie:


Na blachę z piekarnika wysypujemy grubą warstwę soli. Umytą i osuszoną karkówkę smarujemy musztardą i posypujemy ziołami. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso układamy na soli.
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, następnie zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na blachę. 
Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny.
Musimy uważać, aby za bardzo nie przypiec karkówki z wierzchu- Ja po około godzinie pieczenia przykryłam mięso folią aluminiową. 

Surówka:


Marchew i jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i odrobinę brązowego cukru, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotową surówkę wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Karkówkę podajemy z ziemniakami z pieca i surówką z marchewki.
Ziemniaki lekko nacinamy, dodajemy odrobinę masła i posypujemy je koperkiem.










3 komentarze:

  1. Z pewnościa dobrze smakuje ! Wdniu dzisiejszym zrobię ja na drugie danie. Dzieki za pszepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny przepis, smakowała mi bardzo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata