Strony

wtorek, 17 grudnia 2013

Śledzie matiasy w majonezie


Odkąd przepis na te śledzie trafił do mojego domu, stał się moim ulubionym przepisem
Już nie mogę się doczekać chwili, w której będę mogła ich znowu spróbować. 




Składniki:


1 kg matiasów
5 średnich cebul
około 250 ml majonezu

Zalewa:


5-6 łyżek cukru
1/3 szklanki octu 
150 ml wody
1 łyżka kolendry
5-6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe

Przygotowanie:


Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny, tak aby pozbyć się nadmiaru soli.
Odsączone śledzie kroimy na kawałki o boku około 3 cm. Cebulę kroimy w piórka i przelewamy wrzącą wodą. 
W międzyczasie zagotowujemy zalewę z podanych składników.
Śledzie układamy w pojemniku warstwami na przemian z cebulą (śledzie- cebula- majonez )
Na koniec zalewamy wszystko wystudzoną zalewą (możemy przecedzić zalewę przez sito, tak aby pozbyć się ziaren kolendry i ziela angielskiego ). Gotowe śledzie wkładamy do lodówki.
Śledzie należy przygotować na 3-4 dni przed podaniem i raz dziennie delikatnie przemieszać.





4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata