Strony

niedziela, 2 marca 2014

Masło czosnkowo-ziołowe



Niesamowicie proste wykonanie zachęca do zrobienia takiego masła.
Ilu z Nas zachwyca się nad smakiem świeżego chleba z masłem...
Jak dla mnie- nie potrzeba nic więcej!
Jeszcze ciepły chlebek z dodatkiem masła- to mój grzech nr 1 :)




Składniki:


200 g masła 
4-5 ząbków czosnku
natka pietruszki
0,5 łyżeczki soli grubo ziarnistej 


Przygotowanie:


Zimnie masło kroimy w kostkę.
Sól rozgniatamy i posypujemy nią masło.
Czosnek przegniatamy przez praskę i dodajemy do masła, następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Umytą i osuszoną pietruszkę drobno siekamy.
Pietruszkę dodajemy do masła, wyrabiamy i formujemy.
Następnie masło wkładamy do woreczka lub owijamy w folię spożywczą.
Taki pakunek wkładamy do lodówki na około godzinę.

Pietruszkę możemy oczywiście zastąpić innymi ziołami... np świeżą bazylią.







5 komentarzy:

  1. świetne , lubię takie masła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, aż chce się polizać ekran... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie masełka, ale tylko ja. Moi domownicy mają wielkie zębce jak krokodyl. :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata