Strony

piątek, 25 kwietnia 2014

Łosoś ze szpinakiem


Po raz kolejny na stole pojawił się łosoś...
Uwielbiany przez wszystkich domowników.
Dziś w lekko zmienionej wersji- z dodatkiem szpinaku :)
Smacznie i zdrowo!


Składniki:

 

Fileta z łososia ( 1 kg na 4-5 porcji )
1 duża cytryna
sól, pieprz kolorowy

Dodatki:

 

Ziemniaki

300 g mrożonego szpinaku
sok z 1/4 cytryny
3-4 ząbki czosnku
100 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
olej

Przygotowanie:

 

Filet z łososia dzielimy na kawałki.
Każdy kawałek ryby posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cytrynę parzymy gorącą wodą, następnie kroimy ją w plastry.
Kawałki łososia obkładamy plastrami cytryny.
Piekarnik ustawiamy na opcję: górna grzałka/grillowanie i nagrzewamy do 220C.
Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Kiedy łosoś znajduje się w piekarniku, możemy zabrać się za przygotowanie szpinaku.
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię i przesmażamy z odrobiną oleju.
Pod koniec smażenia dodajemy przegniecione ząbki czosnku i sok z cytryny.
Lekko przestudzony szpinak mieszamy z jogurtem naturalnym.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowego łososia podajemy z ziemniakami i szpinakiem.








4 komentarze:

  1. Wspaniałe danie ze smacznym łososiem. A do tego mój ulubiony szpinak. Pięknie podane. Czego sobie życzyć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam łososia. Prosty przepis a jakiż smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata