Po raz kolejny na stole pojawił się łosoś...
Uwielbiany przez wszystkich domowników.
Dziś w lekko zmienionej wersji- z dodatkiem szpinaku :)
Smacznie i zdrowo!
Składniki:
Fileta z łososia ( 1 kg na 4-5 porcji )
1 duża cytryna
sól, pieprz kolorowy
Dodatki:
Ziemniaki
300 g mrożonego szpinaku
sok z 1/4 cytryny
3-4 ząbki czosnku
100 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
olej
Przygotowanie:
Filet z łososia dzielimy na kawałki.
Każdy kawałek ryby posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cytrynę parzymy gorącą wodą, następnie kroimy ją w plastry.
Kawałki łososia obkładamy plastrami cytryny.
Piekarnik ustawiamy na opcję: górna grzałka/grillowanie i nagrzewamy do 220C.
Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Kiedy łosoś znajduje się w piekarniku, możemy zabrać się za przygotowanie szpinaku.
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię i przesmażamy z odrobiną oleju.
Pod koniec smażenia dodajemy przegniecione ząbki czosnku i sok z cytryny.
Lekko przestudzony szpinak mieszamy z jogurtem naturalnym.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowego łososia podajemy z ziemniakami i szpinakiem.
Wspaniałe danie ze smacznym łososiem. A do tego mój ulubiony szpinak. Pięknie podane. Czego sobie życzyć więcej?
OdpowiedzUsuńDokładki :)
Usuńgłodna się zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia. Prosty przepis a jakiż smaczny.
OdpowiedzUsuń