Strony

niedziela, 29 czerwca 2014

Udka z królika faszerowane kaszą


Pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się mięsem z królika.
Tata zajmował się wtedy hodowlą królików - teraz namawiam go do tego, 
żeby ponownie się tym zajął - puki co bezskutecznie...
 Dziś proponuję Wam delikatne mięso z królika faszerowane kaszą w sosie z grzybów leśnych.


 Składniki:

 


4 udka z królika
1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
500 g grzybów leśnych ( mogą być mrożone )
100 ml śmietany 18%
1 cebula
masło klarowane
sól, pieprz


Jako dodatek:

 

Zielony groszek, marchew, młode buraczki

Przygotowanie:

 

Zanim zabierzemy się za przygotowanie królika, gotujemy kaszę jęczmienną na półtwardo.
Ugotowaną kaszę pozostawiamy do wystudzenia.
 Udka królika nacinamy ostrym nożem, następnie faszerujemy wystudzoną kaszą.
Udka spinamy za pomocą szpikulców w miejscu nacięcia.
Mięso posypujemy z wierzchu solą i pieprzem.
Tak przygotowane udka wkładamy do brytfanki i obsmażamy na maśle z każdej strony.
Zarumienione udka podlewamy zimną wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na maśle.
Do przesmażonej cebuli wrzucamy grzyby i dusimy całość około 15-20 minut.
Kiedy udka z królika zrobią się miękkie dodajemy do nich podduszone grzyby z cebulą.
Na koniec powstały sos zabielamy śmietaną i doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

Udka z królika podajemy z warzywami ugotowanymi na parze.
Mięso polewamy sosem z grzybami.







2 komentarze:

  1. Agatko, pięknie podany obiad :) Mój mąż byłby zachwycony takim daniem z królika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane i na pewno smaczne, niestety...
    Moja córuś nawet nie chce myśleć o tym, że mogłaby zjeść kochane, małe i puchate stworzenie jakim jest królik, więc na moim stole bywa on rzadko... Oj, bardzo rzadko :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata