Muszę przyznać, że już dawno nie zjadłam porządnego kawałka mięsa...
Tak więc dzisiaj nadrobiłam swoje zaległości :)
Schab po sztygarsku w nowej odsłonie...
Wędzona słonina, suszone grzyby, oraz musztarda francuska nadały wspaniałego smaku i aromatu!
Jako dodatek tradycyjna sałatka jarzynowa.
Taki schab znakomicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno...
Składniki:
Około 1 kg schabu wieprzowego bez kości
1-2 kawałki kiełbasy surowej pieprzowej
100 g wędzonej słoniny
garść suszonych grzybów leśnych
musztarda francuska
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
łyżka domowej jarzynki do zup
2-3 listki laurowe
sól, pieprz
50 ml śmietanki
2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 C ( funkcja górnej grzałki ).
Mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Schab nacinamy, tak aby umieścić w nim kiełbasę.
Kiełbasę wkładamy do środka.
Mięso nacieramy dokładnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry.
Pokrojone plastry cebuli i czosnku wrzucamy do rękawa do pieczenia.
Dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu, łyżkę jarzynki suszonej,
oraz dwie łyżki musztardy francuskiej.
Wędzoną słoninę kroimy w cienkie plastry i układamy na górnej części schabu.
Schab smarujemy z wierzchu musztardą francuską.
Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy.
Całość układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po około godzinie rozcinamy folię, tak aby mięso mogło się zarumienić.
Możemy polewać je z wierzchu powstałym sosem.
Schab powinien być gotowy po około 30 minutach.
Co jakiś czas należy zerkać do piekarnika i sprawdzać, czy za bardzo się nie przypiekł z wierzchu.
Gotowy schab wyjmujemy i kroimy w plastry.
Wszystkie składniki z rękawa odcedzamy na sitku do rondla.
Sos zagęszczamy mąką i zabielamy śmietanką.
Mięso przed podaniem polewamy gorącym sosem.
Popatrzyłam na zdjęcie i poczułam niedosyt organizmu! :) Grzyby, cebula i czosnek - a więc wszystko co kocham, opakowane tak pięknie, że mogę tylko z góry poprosić o dokładkę! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
Myślałam, że zostanie coś na kolejny dzień... ale schab zniknął w kwadrans :)
UsuńDoskonałe danie na bardzo porządny obiad. W dodatku pięknie podany :) Pyszności Agatko... :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe danie, jeszcze nie widziałam (i nie jadłam) schabu z kiełbasa :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Piękne i smakowite danie.Nabrałem ochoty na kawałek.Zastanawiam się tylko dlaczego aż 1,5 godziny.Ja piekę w folii 40 minut + 10 pod grillem.
OdpowiedzUsuń