Strony

niedziela, 19 października 2014

Schab po sztygarsku


Muszę przyznać, że już dawno nie zjadłam porządnego kawałka mięsa...
Tak więc dzisiaj nadrobiłam swoje zaległości :)
Schab po sztygarsku w nowej odsłonie...
Wędzona słonina, suszone grzyby, oraz musztarda francuska nadały wspaniałego smaku i aromatu!
Jako dodatek tradycyjna sałatka jarzynowa.
Taki schab znakomicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno...


Składniki:



Około 1 kg schabu wieprzowego bez kości
1-2 kawałki kiełbasy surowej pieprzowej
100 g wędzonej słoniny
garść suszonych grzybów leśnych
musztarda francuska
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
łyżka domowej jarzynki do zup
2-3 listki laurowe
sól, pieprz
50 ml śmietanki 
2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu


Przygotowanie:



Piekarnik nastawiamy na 180 C ( funkcja górnej grzałki ).
Mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Schab nacinamy, tak aby umieścić w nim kiełbasę.
Kiełbasę wkładamy do środka.
Mięso nacieramy dokładnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry.
Pokrojone plastry cebuli i czosnku wrzucamy do rękawa do pieczenia.
Dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu, łyżkę jarzynki suszonej, 
oraz dwie łyżki musztardy francuskiej.
Wędzoną słoninę kroimy w cienkie plastry i układamy na górnej części schabu.
Schab smarujemy z wierzchu musztardą francuską.
Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy.
Całość układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po około godzinie rozcinamy folię, tak aby mięso mogło się zarumienić.
Możemy polewać je z wierzchu powstałym sosem.
Schab powinien być gotowy po około 30 minutach.
Co jakiś czas należy zerkać do piekarnika i sprawdzać, czy za bardzo się nie przypiekł z wierzchu.

Gotowy schab wyjmujemy i kroimy w plastry.
Wszystkie składniki z rękawa odcedzamy na sitku do rondla.
Sos zagęszczamy mąką i zabielamy śmietanką.

Mięso przed podaniem polewamy gorącym sosem.












5 komentarzy:

  1. Popatrzyłam na zdjęcie i poczułam niedosyt organizmu! :) Grzyby, cebula i czosnek - a więc wszystko co kocham, opakowane tak pięknie, że mogę tylko z góry poprosić o dokładkę! :)

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, że zostanie coś na kolejny dzień... ale schab zniknął w kwadrans :)

      Usuń
  2. Doskonałe danie na bardzo porządny obiad. W dodatku pięknie podany :) Pyszności Agatko... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe danie, jeszcze nie widziałam (i nie jadłam) schabu z kiełbasa :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i smakowite danie.Nabrałem ochoty na kawałek.Zastanawiam się tylko dlaczego aż 1,5 godziny.Ja piekę w folii 40 minut + 10 pod grillem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata