Strony

piątek, 2 stycznia 2015

Wuzetka


Delikatna masa kremowa i intensywnie kakaowe ciasto, całość pokryta polewą...
Tak rozpoczynam Nowy Rok :)
Lekko, słodko i przyjemnie...


Składniki:



200 g margaryny do wypieków
4 jajka
250 g mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka mleka
250 g powideł śliwkowych

Krem:



1 litr śmietany kremówki 36%
cukier puder ( według uznania )
50 g żelatyny spożywczej do deserów
150 ml gorącej wody

Polewa:


1 jajko 
2 łyżki cukru
2-3 łyżki ciemnego kakao
200 g masła


Przygotowanie:



Margarynę do wypieków ucieramy z cukrem za pomocą miksera.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i gorzkim ciemnym kakao.
Do utartej masy dodajemy na przemian mleko, jajka i wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Całość miksujemy na gładką masę.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 190C ( funkcja termoobieg )

Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.

Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części.

Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywną masę.
Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder - według uznania.
 Do gorącej wody wsypujemy opakowanie żelatyny i intensywnie mieszamy.
Lekko wystudzoną żelatynę wlewamy do kremówki - całość delikatnie mieszamy.

Spód ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie wykładamy ubitą śmietanę.
Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta, blachę wkładamy do lodówki

Masło roztapiamy i lekko studzimy.
Jajko ubijamy z cukrem i kakao.
Do ubitej masy powoli wlewamy roztopione, ciepłe masło.
Wszystko cały czas miksujemy, do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto polewamy polewą i ponownie wkładamy do lodówki










15 komentarzy:

  1. bardzo smaczne ciacho :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przyjemnie i słodko witasz Nowy Rok. Taki ciacho kusi. Oj, zjadłabym kawałek, ale chcę trochę odpocząć od słodkich łakoci. Ale , jak czas postanowień minie, chętnie wrócę do Twojego przepisu... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku bez ograniczeń :) to takie moje postanowienie noworoczne :)

      Usuń
  3. Mmm, wyszła Ci cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swoje poczynania przedstawiasz w bardzo piękny i przystępny sposób. Przekaz fotograficzny trafia do mnie zawsze najsilniej także jestem pod wrażeniem wyglądu przygotowania i samego ciasta, nie wspomnę już z pewnością o smaku! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło czytać takie pochwały :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Cudowna! Mogłabym tak zaczynać każdy rok :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już nie pamiętam, kiedy jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow , zachwycił mnie i przepis i Twoje zdjęcia, podziwiam cię za ten ogrom pracy włożony w przygotowanie posta ☺ a WZ-tkę z pewnością wypróbuję bo lubię piec ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to czytać :) Przepis wypróbuj koniecznie, jest wart włożonej pracy :)

      Usuń
  8. Smaki dzieciństwa :D
    Moja mama robi troszkę inaczej, ale Twoja wersja też bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w moim zeszycie mam z 5 przepisów na W-Z :) ale zdecydowanie ten jest moim ulubionym :)

      Usuń
    2. A nie masz przypadkiem takiego z kremem z kwaśnej śmietany?
      Szukam i szukam, i znaleźć nie mogę a taką wuzetkę pamiętam z dzieciństwa...

      Usuń
    3. hmmm poszukam - bo wiem, że taki był :) jak znajdę to dam Ci znać :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata