Strony

środa, 11 lutego 2015

Cynamonowe zawijańce - a' la CinnaBon


Skusiłam się na na te obłędnie cynamonowe pyszności...
Pomysłów na nie jest masa! 
Zna je chyba każdy - bo co rusz w galeriach lub na mieście można spotkać niebiesko-białe stoisko...
Trudno też nie poznać ich po zapachu, który wręcz drażni przechodzących obok!
Myślę, że albo się je pokocha albo znienawidzi...
Ja przez długi czas należałam do tych drugich - co się zmieniło?
Sama nie wiem - chyba polubiłam zapach cynamonu :)



Składniki:



300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 jajko
2-3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła

rodzynki
cynamon
2 łyżki masła
1 łyżka cukru


Lukier : 



5-6 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki zmielonego twarogu



Przygotowanie:



Przesianą przez sito mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozdrobnione drożdże, jajko, masło i cukier.
Mleko lekko podgrzewamy, następnie dodajemy do pozostałych składników.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera.
Gotowe ciasto odkładamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie rodzynki zalewamy ciepłą wodą, tak aby delikatnie napęczniały.

Ciasto rozwałkowujemy w kwadrat, następnie smarujemy roztopionym masłem.
Całość posypujemy cukrem i sporą ilością cynamonu.
Rodzynki odcedzamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Rodzynki wysypujemy na rozwałkowany kawałek ciasta.
Ciasto zwijamy w roladę, następnie porcjujemy na kawałki o szerokości 1,5 cm.

Piekarnik nagrzewamy do 180C ( funkcja termoobieg ).

Cynamonowe zawijańce umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Całość pieczemy przez około 15-20 minut.


Lukier:



Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i sokiem z cytryny na gęstą masę.
Pod koniec ucierania dodajemy odrobinę twarogu.

Wystudzone zawijańce polewamy lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.








29 komentarzy:

  1. Myślę, że nie da się ich nienawidzić ;) Są mega pyszne, a robione w domu pachną wręcz obłędnie!
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam 3 próby, żeby zrobić zdjęcia :) przejadłam się nimi na jakieś... hmmm... kilka dni :)

      Usuń
  2. Ależ kuszące te zawijańce, a jakie aromatyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach cynamonu do tej pory unosi się w całym domu :)

      Usuń
  3. Też będę niedługo robić podobne, mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takich nie jadłam i czuję że muszę nadrobić bo wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie wypróbuj przepis - będziesz zachwycona :)

      Usuń
  6. Uwielbiam wszystko co z cynamonem :) Kusisz takimi smakami że trudno się oprzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super buły :-) ja jeszcze cynamonowych nie robiłam. Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już myślę nad kolejnym nadzieniem do tego ciasta :)

      Usuń
  8. chętnie zjadałabym nawet zamiast pączka jutro;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiesz, jest i pięknie i smacznie i pachnie cynamonem... To wszystko co ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak tu u Ciebie miło i smacznie! Bułeczki niezmiernie przypadły mi do gustu i jak widzę przepis nie jest trudny! ;) Dołączam do obserwujących, gdyż nie chcę, aby umknęły mi Twoje pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo łatwy, za to trzeba być cierpliwym czekając, aż ciasto wyrośnie :)

      Usuń
  11. Masełko, cynamon i ciepłe ciasto. Pyszności w sam raz dla mnie. Często robi podobne zawijańca, nazywane u nas rogalikami, moj szwagier. Uwielbiam ten zapach w domu, gdy sie pieką...

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie jadłam i dopiero od Ciebie dowiedziałam się o ich istnieniu:) muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja cynamon, jego smak i zapach uwielbiam, więc wszystko co z nim również :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Found your blog and I’d like to say that I’m in love with it! You have interesting posts and everything is beautiful! Amazing!
    I’ll be happy to see you in my blog!)

    Diana Cloudlet
    http://www.dianacloudlet.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. smak i zapach cynamonu uwielbiam i ten przepis to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, wspaniałe cynamonowe cuda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uczta z uśmiechem na twarzy ,pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Te zawijańce wyglądają bosko !!! Bardzo podobają mi się te zdjęcia z tulipankami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata