Korzystając z chwili wolnego czasu, oraz z wolnej kuchni zabrałam się za wyrabianie ciasta drożdżowego...
Nie lubię kiedy ktoś krząta mi się po kuchni, podczas gdy staram się przygotować coś pysznego :)
Gonię głodomorów - krzyczę - gdybym mogła to zabarykadowałabym wejście!
Dziś przepis na pyszne serducha drożdżowe!
Czujecie ten cudowny zapach drożdży?
Serducha już prawie zniknęły - co jest dowodem na to, że wyszły przepyszne!
Może dacie się skusić i przygotujecie takie serca jutro do porannej kawy?
Nie lubię kiedy ktoś krząta mi się po kuchni, podczas gdy staram się przygotować coś pysznego :)
Gonię głodomorów - krzyczę - gdybym mogła to zabarykadowałabym wejście!
Dziś przepis na pyszne serducha drożdżowe!
Czujecie ten cudowny zapach drożdży?
Serducha już prawie zniknęły - co jest dowodem na to, że wyszły przepyszne!
Może dacie się skusić i przygotujecie takie serca jutro do porannej kawy?
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
3-4 łyżki masła
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
200 ml mleka
300 g twarogu
łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko jajka
cukier puder - wedle uznania
ewentualnie rodzynki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski - dodajemy cukier, masło, jajka oraz pokruszone drożdże.
Mleko lekko podgrzewamy i także wlewamy je do miski.
Wszystkie składniki starannie zagniatamy, następnie ciasto odkładamy na około 1,5 godziny w cieple miejsce.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Przemielony twaróg łączymy z cukrem wanilinowym, żółtkiem i cukrem pudrem.
Całość mieszamy na gładką masę - możemy do niej dodać rodzynki.
Piekarnik nastawiamy na 180C ( funkcja termoobieg ).
Gotowe ciasto dzielimy na 12 porcji.
Każdy kawałek rozwałkowujemy, następnie smarujemy go twarogiem.
Placki zwijamy jak naleśniki - potem składamy je na pół.
Zwinięte ciasto nacinamy nożem - tak na 2/3 długości - nacięte boki rozchylamy.
Dzięki takiemu nacięciu nadamy naszym drożdżówkom kształt serca.
Mam nadzieję, że zdjęcia zobrazują Wam sposób wykonania.
Gotowe serca układamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Drożdżówki pieczemy przez około 15-18 minut.
Serca powinny mieć lekko rumiany kolor - jeśli chcemy możemy polać je domowym lukrem.
Wszystkie składniki starannie zagniatamy, następnie ciasto odkładamy na około 1,5 godziny w cieple miejsce.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Przemielony twaróg łączymy z cukrem wanilinowym, żółtkiem i cukrem pudrem.
Całość mieszamy na gładką masę - możemy do niej dodać rodzynki.
Piekarnik nastawiamy na 180C ( funkcja termoobieg ).
Gotowe ciasto dzielimy na 12 porcji.
Każdy kawałek rozwałkowujemy, następnie smarujemy go twarogiem.
Placki zwijamy jak naleśniki - potem składamy je na pół.
Zwinięte ciasto nacinamy nożem - tak na 2/3 długości - nacięte boki rozchylamy.
Dzięki takiemu nacięciu nadamy naszym drożdżówkom kształt serca.
Mam nadzieję, że zdjęcia zobrazują Wam sposób wykonania.
Gotowe serca układamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Drożdżówki pieczemy przez około 15-18 minut.
Serca powinny mieć lekko rumiany kolor - jeśli chcemy możemy polać je domowym lukrem.
wyglądają cudnie! Przy najbliższej okazji zrobię! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte ciasto. Cudne drożdżóweczki. Mają taki serduszkowy kształt. Pyszne... serowe... Mniam, mniam
OdpowiedzUsuńKrysiu - serducha były tak pyszne, że znikały jeszcze ciepłe :)
UsuńBoskie! Muszę też takie zrobić, przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia super, koniecznie muszę wypróbować Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńAniu koniecznie wypróbuj przepis - nie zawiedziesz się :)
UsuńPysznebułeczki, chętnie się jedną przynajmniej poczęstuję
OdpowiedzUsuńCzęstuj się jeśli tylko masz ochotę :)
UsuńO matko jakie ładne! I ta pianka na kawie:)
OdpowiedzUsuńTakie serducho bez kawy na pewno by nie było takie smaczne ;)
UsuńFantastyczne buły :-) robiłam kiedyś podobne z orzechami :-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne!!!! I strasznie kuszące :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że pokazałaś zdjęcia z całego procesu powstawania tych uroczych i jakże smacznych serduszek ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będą pomocne podczas robienia serduszek :)
UsuńBosz...jak one apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNo po prostu cudne są te drożdżóweczki, napatrzeć się nie mogę
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńPiękne serducha. Nabrałam na nie strasznej ochoty, muszę coś jutro z tym zrobić po pracy i upiec swoje własne :)
OdpowiedzUsuńoesuuu, mam tak samo z tym łażeniem po kuchni, nie znoszę, nie lubię, chcę się wyłączyć, zrobić coś smacznego, a tu wiecznie ktoś coooś ;p
OdpowiedzUsuńMyślę, że to swego rodzaju obrona "własnego" terenu ;)
Usuńz plątaniem sie pod nogami mam tak samo-no nie lubię i już :)
OdpowiedzUsuńa drożdżówki palce lizać:)
Ależ one cudowne! Pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńJa piekę najczęściej, jak jestem sama w domu - tak jest najwygodniej ;)
Ja też się staram przygotowywać posiłki kiedy jestem sama, no ale nie zawsze mi to wychodzi...
UsuńAle pięknie zawinięte! świetny pomysł, a na dodatek z serem - coś przepysznego! ;-)
OdpowiedzUsuńUrocze i apetyczne.
OdpowiedzUsuńmmm.. ale apetycznie wyglądają! z przepisu skorzystam :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentują :))
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuń