sobota, 21 lutego 2015

Drożdżówki z serem


Korzystając z chwili wolnego czasu, oraz z wolnej kuchni zabrałam się za wyrabianie ciasta drożdżowego...
Nie lubię kiedy ktoś krząta mi się po kuchni, podczas gdy staram się przygotować coś pysznego :)
Gonię głodomorów - krzyczę - gdybym mogła to zabarykadowałabym wejście!
Dziś przepis na pyszne serducha drożdżowe!
Czujecie ten cudowny zapach drożdży?
Serducha już prawie zniknęły - co jest dowodem na to, że wyszły przepyszne!
Może dacie się skusić i przygotujecie takie serca jutro do porannej kawy?


Składniki:



500 g mąki pszennej
2 jajka
3-4 łyżki masła
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
200 ml mleka

300 g twarogu
łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko jajka
cukier puder - wedle uznania
ewentualnie rodzynki


Przygotowanie:



Mąkę przesiewamy przez sito do miski - dodajemy cukier, masło, jajka oraz pokruszone drożdże.
Mleko lekko podgrzewamy i także wlewamy je do miski.
Wszystkie składniki starannie zagniatamy, następnie ciasto odkładamy na około 1,5 godziny w cieple miejsce.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Przemielony twaróg łączymy z cukrem wanilinowym, żółtkiem i cukrem pudrem.
Całość mieszamy na gładką masę - możemy do niej dodać rodzynki.

Piekarnik nastawiamy na 180C ( funkcja termoobieg ).

Gotowe ciasto dzielimy na 12 porcji.
Każdy kawałek rozwałkowujemy, następnie smarujemy go twarogiem.
Placki zwijamy jak naleśniki - potem składamy je na pół.
Zwinięte ciasto nacinamy nożem - tak na 2/3 długości - nacięte boki rozchylamy.
Dzięki takiemu nacięciu nadamy naszym drożdżówkom kształt serca.

Mam nadzieję, że zdjęcia zobrazują Wam sposób wykonania.

Gotowe serca układamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Drożdżówki pieczemy przez około 15-18 minut.
Serca powinny mieć lekko rumiany kolor - jeśli chcemy możemy polać je domowym lukrem.









28 komentarzy:

  1. wyglądają cudnie! Przy najbliższej okazji zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięte ciasto. Cudne drożdżóweczki. Mają taki serduszkowy kształt. Pyszne... serowe... Mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu - serducha były tak pyszne, że znikały jeszcze ciepłe :)

      Usuń
  3. Boskie! Muszę też takie zrobić, przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia super, koniecznie muszę wypróbować Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie wypróbuj przepis - nie zawiedziesz się :)

      Usuń
  5. Pysznebułeczki, chętnie się jedną przynajmniej poczęstuję

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko jakie ładne! I ta pianka na kawie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie serducho bez kawy na pewno by nie było takie smaczne ;)

      Usuń
  7. Fantastyczne buły :-) robiłam kiedyś podobne z orzechami :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjne!!!! I strasznie kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie, że pokazałaś zdjęcia z całego procesu powstawania tych uroczych i jakże smacznych serduszek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będą pomocne podczas robienia serduszek :)

      Usuń
  10. Bosz...jak one apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No po prostu cudne są te drożdżóweczki, napatrzeć się nie mogę

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne serducha. Nabrałam na nie strasznej ochoty, muszę coś jutro z tym zrobić po pracy i upiec swoje własne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. oesuuu, mam tak samo z tym łażeniem po kuchni, nie znoszę, nie lubię, chcę się wyłączyć, zrobić coś smacznego, a tu wiecznie ktoś coooś ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to swego rodzaju obrona "własnego" terenu ;)

      Usuń
  14. z plątaniem sie pod nogami mam tak samo-no nie lubię i już :)
    a drożdżówki palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ one cudowne! Pyszne musiały być :)
    Ja piekę najczęściej, jak jestem sama w domu - tak jest najwygodniej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się staram przygotowywać posiłki kiedy jestem sama, no ale nie zawsze mi to wychodzi...

      Usuń
  16. Ale pięknie zawinięte! świetny pomysł, a na dodatek z serem - coś przepysznego! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm.. ale apetycznie wyglądają! z przepisu skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo apetycznie się prezentują :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...