Strony

wtorek, 31 marca 2015

Wielkanocna zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i jajkiem


O zapiekance ziemniaczanej z białą kiełbasą i jajkiem myślałam już od dawna...
Mirabelkowy blog  tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że to znakomity pomysł.
Po tym jak zobaczyłam tartę na blogu - wiedziałam, że zapiekanka w tym wydaniu będzie pyszna!
Wielkanocna zapiekanka ziemniaczana to znakomita propozycja dla łasuchów :)
Masa jajeczna z dodatkiem zakwasu na żurek znakomicie podkreśla smak całego dania.
Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mnie...


Składniki:



500-600 g ziemniaków
6-7 jajek
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 białe kiełbasy
zielona cebulka lub szczypiorek
1 mała cebula
5-6 łyżek zakwasu na żurek
suszony majeranek
pieprz, sól
2-3 łyżki masła


Przygotowanie:



Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Na patelnie przesmażamy drobno posiekaną cebulkę.
Ugotowane ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka z dodatkiem cebulki.
Trzy jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy je ze skorupek i kroimy na połówki.

Piekarnik nastawiamy na 190 C ( funkcja termoobieg ).

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie jego dno i brzegi wykładamy masą ziemniaczaną.
Naczynie wkładamy do piekarnika na około 20 minut - tak aby ziemniaki zyskały rumiany kolor.
Białą kiełbasę kroimy w cienkie plastry.
Pozostałe jajka wybijamy do miski, dodajemy śmietanę, oraz zakwas na żurek.
Masę jajeczną doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Całość mieszamy za pomocą miksera.
Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę, oraz plastry kiełbasy.
Całość wylewamy na podpieczone ziemniaki.
Z wierzchu układamy połówki jajek.

Naczynie ponownie wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut.
Kiedy masa jajeczna stężeje, możemy wyjąć zapiekankę z piekarnika i odstawić do przestudzenia.

Każdą porcję zapiekanki posypujemy przed podaniem zieloną cebulką.





13 komentarzy:

  1. Agatko zapiekanka rewelacyjna :-) oj musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się smakowicie :) Nigdy takiej zapiekanki nie jadłam, a chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie się prezentuje, kuszące wykorzystanie Wielkanocnych smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanka wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zagladając do Ciebie zawsze mam pewność ze trafię na coś naprawdę pysznego i zaskakującego, tam samo dzisiaj. Supoer pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. mega! uwielbiam ziemniory w każdej postaci, zwłaszcza tej zapiekanej, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. zapiekanka na wielkanocny obiad - świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na taką zapiekankę chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę ciekawy pomysł - zaintrygował mnie. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie się prezentuje :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się naprawdę pysznie, chętnie bym spróbowała.
    Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt w gronie najbliższych :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata