Strony

piątek, 24 kwietnia 2015

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście kiszonej


Danie banalnie proste - dlaczego zdecydowałam się umieścić ten przepis na blogu?
Zachwyciło każdego z domowników - prosili o więcej!
Taką reakcją nawet ja byłam zaskoczona :)
Po długiej nieobecności zabieram się do pracy...
I takim o to prostym daniem chcę podbić Wasze żołądki :)

Mówi się, że "diabeł tkwi w szczegółach..." zabierając się za to danie nie oszczędzajmy na składnikach...
Niech to będzie dobra biała kiełbasa, i kiszona kapusta ze "sprawdzonej beczki" :)
Ja wykorzystałam resztki z zapasów zimowych!


Składniki:



4-5 kawałków białej kiełbasy parzonej
500 g kiszonej kapusty
wędzona papryka w proszku
2-3 łyżki miodu
2 cebule ( mogą być różne kolory )
200 g surowego boczku wędzonego
 ziemniaki
smalec i mąka - na zasmażkę
sól, pieprz


Przygotowanie:



Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Kiszoną kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Boczek kroimy w cienkie paseczki, następnie wrzucamy go na patelnię i przesmażamy.
Cebulę kroimy w piórka lub talarki.

Kiedy kapusta zmięknie - z garnka odlewamy około połowy wody z gotowania.
Na małej patelni przygotowujemy zasmażkę.
Do gotującej się kapusty dodajemy zasmażkę - całość dokładnie mieszamy.
Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naczynie w którym będziemy zapiekać danie dokładnie smarujemy tłuszczem.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na około 190C ( funkcja górnej grzałki ).

Na dnie naczynia układamy zasmażaną kapustę, następnie kładziemy warstwę cebuli.
Białą kiełbasę nacinamy z obu stron, smarujemy miodem i posypujemy wędzoną papryką.
Kiełbasę kładziemy na warstwie cebuli - całość umieszczamy w nagrzanym piekarniku.

Ziemniaki odcedzamy z wody, gnieciemy tłuczkiem i mieszamy ze skwarkami z boczku.

Kiedy kiełbasa zarumieni się z jednej strony, należy odwrócić ją na drugą stronę.
Warstwa cebuli powinna przejść odrobiną miodu spływającego z kiełbasy.

Mam nadzieje, że tak samo jak mnie i Was zachwyci ten słodko - pikantny smak dania.







15 komentarzy:

  1. Dobry syty posiłek, taki lekko niemiecki przepis :) Podoba mi się, a że jestem pioruńsko głodna, narobiłaś mi strasznego apetytu na to danie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak to już jest :) Ja też jak się napatrzę na jakieś danie, to mnie skręca z głodu ;)

      Usuń
  2. to się dopiero nazywa domowe jedzenie! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super propozycja :-) ja do tej pory piekłam białą w cebuli. Z chęcią spróbuję Twojej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka kiełbasa to jest coś! Zjadłabym na pewno nie jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Banalnie proste, ale nie banalne :) Za to na pewno pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste, a takie piękne :)
    Zdecydowanie jestem na " tak " <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha!! tez tak robię, jest przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to musiało być pyszne ^^
    Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cud, miód ,malina :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pysznie zrobiłaś tą kiełbasę. Ależ ona musiała smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata