Przepisów na domowy zakwas z buraków jest bardzo dużo.
Ja podam ten który robiłam już wielokrotnie, i za każdym razem się sprawdził.
Składniki:
1 kg buraków
2 l przegotowanej wody
! kromka żytniego chleba
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do kamiennego garnka lub słoja. Dodajemy ząbki czosnku ( mogą być przekrojone na pół ), liście laurowe oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy przegotowaną letnią wodą, tak by buraki były w niej zanurzone. Na wierzch kładziemy kawałki chleba żytniego. Całość przykrywamy gazą lub ściereczką.
Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Jeśli obawiamy się tego, że na chlebie może pojawić się pleśń możemy zrobić taki zakwas bez niego. Będziemy musieli poczekać 2-3 dni dłużej na ukiszenie.
Ukiszony barszcz możemy zlać do butelki i przechowywać przez jakiś czas w lodówce.
Hej :-D
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłem, nie dałem chleba, mam nadzieję, że na wigilię będzie ok