Strony

niedziela, 22 września 2013

Gruszki w czerwonym winie


Ten deser wyjątkowo przypadł mi do gustu... Jest w nim to, co lubię najbardziej :)




Składniki:


Gruszki:


5 twardych gruszek
1 litr czerwonego wytrawnego wina
goździki
kora cynamonu
4 łyżki miodu

Lody waniliowe:


0,5 litra śmietany kremówki 30%
1 laska wanilii 
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka


Przygotowanie:


Gruszki:


Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. Wkładamy je do garnka, zalewamy winem i dodajemy goździki.
Garnek z gruszkami wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc. Jeśli gruszki nie są całkowicie zalane winem, należy je kilkakrotnie obrócić, tak aby z każdej strony nabrały koloru. Następnego dnia do garnka wrzucamy korę cynamonu. Zawartość gotujemy około 30 minut na średnim ogniu, uważając aby nie rozgotować gruszek. Na koniec odlewamy pół szklanki wina, w którym gotowały się gruszki i mieszamy go z miodem- takim sosem możemy polać gruszki. 
Reszta wina na pewno się nie zmarnuje.
Kubek grzańca dodatkowo nas rozgrzeje.

Lody waniliowe:


Mleko wlewamy do garnka, dodajemy przekrojoną laskę wanilii i zagotowujemy.
W międzyczasie w jednej misce ubijamy kremówkę, a w drugiej żółtka z cukrem pudrem.
Mleko musimy ostudzić. Z mleka wyjąć laskę wanilii, nożykiem wyskrobać ziarenka i połączyć je z mlekiem.
Wystudzone mleko łączymy z ubitą kremówką, jajkami i cukrem. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na około 6-7 godzin.
Co godzinę wyjmujemy pojemnik z zamrażalnika i mieszamy zawartość.
Robimy tak do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata