Strony

czwartek, 14 listopada 2013

Zupa gulaszowa


Jest wiele przepisów na zupę gulaszową...
Dla mnie najważniejsze jest to, żeby była treściwa i dobrze doprawiona.



Składniki:


1 kg wołowiny ( łopatka, pręga lub udziec )
2 papryki ( czerwona i zielona )
2 małe ostre papryki ( mogą być suszone )
5-6 ziemniaków
1 średnia marchew
1 puszka pomidorów lub opakowanie pasty pomidorowej
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
sól, pieprz
ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
100 ml śmietany 18%
2 łyżki smalcu
3 łyżki mąki
2 litry wody


Przygotowanie:



W garnku  o grubym dnie topimy tłuszcz, następnie przesmażamy na nim pokrojoną w plastry lub piórka cebulę. 
Kiedy cebula się lekko zarumieni, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony. 
Mięso posypujemy papryką mieloną oraz majerankiem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ostre papryczki- całość zalewamy wodą i dusimy na średnim ogniu. 
W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę, a marchew w plastry. Po około 1,5 godzinie gotowania- kiedy mięso będzie półmiękkie, do garnka wrzucamy ziemniaki i marchew. Po 20 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę, zmiksowane pomidory oraz drobno posiekany czosnek. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut.
Jeśli zupa będzie zbyt rzadka, możemy ją zagęścić mąką zmieszaną z zimną wodą.
Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany. 









1 komentarz:

  1. w końcu trafiłem na ciekawy przepis jakiejś zupki, miodzio ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata