Strony

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Babeczki cynamonowe z jabłkami


Pierwotna wersja to ciasto cynamonowe, ale w formie babeczek także smakuje wyśmienicie...
Pierwszy raz ciasto cynamonowe upiekłam na zajęciach w szkole podstawowej.
Ciasto doskonale smakuje także z innymi owocami- polecam śliwki.



Składniki:


2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
4 duże jabłka
garść siekanych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
1,5 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki cynamonu

Polewa:

1 tabliczka czekolady + 50 ml śmietanki lub mleka zagęszczonego mleka
płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:


Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao mieszamy w misce.
Jajka i cukier ubijamy na gładką masę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian odrobinę oleju oraz mieszankę suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłka. Gotową masę przekładamy do foremek ( możemy także całość przełożyć na blachę do ciasta ). Babeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 200C 
( w przypadku ciasta 45 minut w tej samej temperaturze ).
Babeczki możemy polać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałów.










5 komentarzy:

  1. Musiały pachnieć bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, prezentuje się wyśmienicie. Uwielbiam takie czekoladowe babeczki, a tu jeszcze te orzechy włoskie. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie babeczki mocno nadziane ;) uwielbiam je za to, że można zmieniać ich zawartość a i tak wyjdą doskonałe...

      Usuń
  3. ale mnie skusiłaś...dziękuję za przepis...napewno zrobię
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na wiadomość czy Ci zasmakowały :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata