Strony

piątek, 6 grudnia 2013

Miodownik z orzechami


Święta coraz bliżej, a to ciasto zdecydowanie w świątecznym klimacie...
Miód, orzechy i przepyszny krem!
Wszystkie te składniki tworzą idealną całość...


Składniki:


Ciasto:


0,5 kg mąki
200 g masła
200 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka sody 


Krem:


1 litr mleka
400 g masła
1 laska wanilii 
10 łyżek cukru
6 czubatych łyżek kaszy manny 


Masa orzechowa:


0,5 szklanki cukru
300 g posiekanych orzechów włoskich
125 g margaryny do pieczenia
4-5 łyżek miodu


Przygotowanie:


Ciasto:


Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do niej posiekane masło.
Do masy dodajemy jajka, cukier puder, miód oraz podgrzane mleko- całość zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Spód formy ( o wymiarach około 25x35 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy 1 częścią ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180C. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W ten sposób postępujemy z pozostałymi dwoma plackami.


Krem:


Do garnka z mlekiem dodajemy cukier oraz przekrojoną wzdłuż  laskę wanilii.
Całość zagotowujemy, następnie dodajemy 6 czubatych łyżek kaszy manny i gotujemy około 7-10 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wyjmujemy wanilię ( możemy wyskrobać z niej ziarenka i dodać do gotującej się masy ).
Za pomocą miksera ucieramy masło, stopniowo dodając do niego wystudzoną masę.


Masa orzechowa:


Orzechy siekamy za pomocą noża. 
Do garnka z grubym dnem wrzucamy wszystkie składniki i smażymy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Gotową masę lekko studzimy.

Do formy przekładamy pierwszy placek i smarujemy go połową kremu. 
Przykrywamy go drugim plackiem i ponownie smarujemy go drugą połową kremu. 
Całość przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzch wykładamy masę orzechową.
Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną ( około 24 godziny ).












20 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto , może jest trochę pracochłonne ale dla takiego smaku zdecydowanie warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto. Na wierzch dawałam zazwyczaj kajmak, ale Twoja wersja z orzechami podoba mi się jeszcze bardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko wypróbuj wersję z orzechami... nie pożałujesz :)

      Usuń
  3. Moje ukochane ciasto <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. PYCHAAAAAAAAAAAAA!

    SUPER FOTKI!

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Najpyszniejsza warstwa to dla mnie orzechowa <3 Uwielbiam takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię miodowniki, twój wygląda mega smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudnie wygląda, pracochłonne jest :) Może i w tym roku namówię rodzinę na takiego orzechowca http://niteczkowyczar.blogspot.com/2013/12/przepis-na-swiateczne-wypieki.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjnie wygląda. Niby wiem,że to niemożliwe, ale czuję jak pachnie i smakuje... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak czasami mam, jak oglądam jakieś zdjęcia z jedzeniem :) pozdrawiam

      Usuń
  9. Czy można zastąpić czymś laskę wanili? niestety, nie mogę tutaj nigdzie jej znaleźć! mogłabym ją zastąpić czymś? bardzo proszę o odpowiedź, zależy mi na tym, ponieważ bardzo chciałabym wykonać to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można :) sama czasami dodaję zamiast laski wanilii albo cukier waniliowy ( naturalny ) albo opakowanie cukru wanilinowego ( około 16 g )
      Myślę, że odrobina płynnego ekstraktu też się sprawdzi :)
      pozdrawiam serdecznie no i mam nadzieję, że miodownik Ci zasmakuje :)

      Usuń
  10. Ratunkuuuuuu :)Co zrobić gdy krem wyszedł zbyt leisty a nie zwarty ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba najlepiej zagęścić ugotowaną kaszą manną z mniejszą ilością mleka... :)

      Usuń
  11. Placek wyszedł mi idealny bardzo prosty przepis, dzięki Patryk
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie mam w planach przygotowanie miodownika, po tych smakowitych zdjęciach zrobię go jeszcze szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mama bardzo lubi miodownik, zawsze robimy go w prostokątnej formie i nie tylko z okazji Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata