Święta coraz bliżej, a to ciasto zdecydowanie w świątecznym klimacie...
Miód, orzechy i przepyszny krem!
Wszystkie te składniki tworzą idealną całość...
Miód, orzechy i przepyszny krem!
Wszystkie te składniki tworzą idealną całość...
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
200 g masła
200 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka sody
2 jajka
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka sody
Krem:
1 litr mleka
400 g masła
1 laska wanilii
10 łyżek cukru
6 czubatych łyżek kaszy manny
Masa orzechowa:
0,5 szklanki cukru
300 g posiekanych orzechów włoskich
125 g margaryny do pieczenia
4-5 łyżek miodu
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do niej posiekane masło.
Do masy dodajemy jajka, cukier puder, miód oraz podgrzane mleko- całość zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Spód formy ( o wymiarach około 25x35 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy 1 częścią ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180C. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W ten sposób postępujemy z pozostałymi dwoma plackami.
Do masy dodajemy jajka, cukier puder, miód oraz podgrzane mleko- całość zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Spód formy ( o wymiarach około 25x35 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy 1 częścią ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180C. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W ten sposób postępujemy z pozostałymi dwoma plackami.
Krem:
Do garnka z mlekiem dodajemy cukier oraz przekrojoną wzdłuż laskę wanilii.
Całość zagotowujemy, następnie dodajemy 6 czubatych łyżek kaszy manny i gotujemy około 7-10 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wyjmujemy wanilię ( możemy wyskrobać z niej ziarenka i dodać do gotującej się masy ).
Za pomocą miksera ucieramy masło, stopniowo dodając do niego wystudzoną masę.
Masa orzechowa:
Orzechy siekamy za pomocą noża.
Do garnka z grubym dnem wrzucamy wszystkie składniki i smażymy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Gotową masę lekko studzimy.
Do formy przekładamy pierwszy placek i smarujemy go połową kremu.
Przykrywamy go drugim plackiem i ponownie smarujemy go drugą połową kremu.
Całość przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzch wykładamy masę orzechową.
Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną ( około 24 godziny ).
Uwielbiam to ciasto , może jest trochę pracochłonne ale dla takiego smaku zdecydowanie warto :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto :)
UsuńBardzo lubię to ciasto. Na wierzch dawałam zazwyczaj kajmak, ale Twoja wersja z orzechami podoba mi się jeszcze bardziej. :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko wypróbuj wersję z orzechami... nie pożałujesz :)
Usuńuwielbiam to ciacho:)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane ciasto <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPYCHAAAAAAAAAAAAA!
OdpowiedzUsuńSUPER FOTKI!
http://smykwkuchni.blogspot.com/
dziękuję bardzo :)
UsuńNajpyszniejsza warstwa to dla mnie orzechowa <3 Uwielbiam takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię miodowniki, twój wygląda mega smacznie:)
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda, pracochłonne jest :) Może i w tym roku namówię rodzinę na takiego orzechowca http://niteczkowyczar.blogspot.com/2013/12/przepis-na-swiateczne-wypieki.html
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda. Niby wiem,że to niemożliwe, ale czuję jak pachnie i smakuje... ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak czasami mam, jak oglądam jakieś zdjęcia z jedzeniem :) pozdrawiam
UsuńCzy można zastąpić czymś laskę wanili? niestety, nie mogę tutaj nigdzie jej znaleźć! mogłabym ją zastąpić czymś? bardzo proszę o odpowiedź, zależy mi na tym, ponieważ bardzo chciałabym wykonać to ciasto :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można :) sama czasami dodaję zamiast laski wanilii albo cukier waniliowy ( naturalny ) albo opakowanie cukru wanilinowego ( około 16 g )
UsuńMyślę, że odrobina płynnego ekstraktu też się sprawdzi :)
pozdrawiam serdecznie no i mam nadzieję, że miodownik Ci zasmakuje :)
Ratunkuuuuuu :)Co zrobić gdy krem wyszedł zbyt leisty a nie zwarty ??
OdpowiedzUsuńchyba najlepiej zagęścić ugotowaną kaszą manną z mniejszą ilością mleka... :)
UsuńPlacek wyszedł mi idealny bardzo prosty przepis, dzięki Patryk
OdpowiedzUsuń:-)
Właśnie mam w planach przygotowanie miodownika, po tych smakowitych zdjęciach zrobię go jeszcze szybciej :)
OdpowiedzUsuńMoja mama bardzo lubi miodownik, zawsze robimy go w prostokątnej formie i nie tylko z okazji Bożego Narodzenia :)
OdpowiedzUsuń