Trochę zapomniane przeze mnie śledzie w zalewie pomidorowej.
Doceniam je przede wszystkim za smak i aromat- to wszystko dzięki zalewie pomidorowej.
Składniki:
2 kg filetów z zielonego śledzia
mąka
olej- do smażenia
Zalewa:
3 cebule
5 szklanek wody
6 łyżek cukru
2 małe koncentraty pomidorowe ( 2 x 200 g )
1,5 łyżki Vegety
1,5 łyżeczki soli
ziele angielskie, liście laurowe
10 łyżek oleju
0,5 szklanki octu
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na kawałki, panierujemy w mące i smażymy na oleju.
Zalewa:
Cebulę kroimy w kostkę, następnie smażymy na złoty kolor.
Przesmażoną cebulę zalewamy wodą, dodajemy przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy.
Całość zagotowujemy.
Po zagotowaniu do zalewy dodajemy ocet i gotujemy całość przez 2 minuty na małym ogniu.
Kawałki śledzi układamy w słojach i zalewamy gorącą zalewą.
Następnie zakręcamy słoje i odwracamy do góry dnem- pozostawiamy je tak na całą noc.
Następnego dnia słoje wkładamy do lodówki.
Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach.
Ciekawa prpozycja , może spróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam :) naprawdę warto...
UsuńPrzed chwilą zrobiłam..co prawda z mniejszej porcji..ale musiałam wypróbować..zobaczymy co z tego wyjdzie..
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że śledzie w takim wydaniu Ci zasmakują :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie, osobiście robię, ale z matiasa czas wypróbować coś innego :)
OdpowiedzUsuń