środa, 18 grudnia 2013

Filety z zielonego śledzia w zalewie pomidorowej


Trochę zapomniane przeze mnie śledzie w zalewie pomidorowej.
Doceniam je przede wszystkim za smak i aromat- to wszystko dzięki zalewie pomidorowej.



Składniki:


2 kg filetów z zielonego śledzia
mąka
olej- do smażenia

Zalewa:


3 cebule
5 szklanek wody
6 łyżek cukru
2 małe koncentraty pomidorowe ( 2 x  200 g )
1,5 łyżki Vegety
1,5 łyżeczki soli
ziele angielskie, liście laurowe
10 łyżek oleju
0,5 szklanki octu

Przygotowanie:


Śledzie kroimy na kawałki, panierujemy w mące i smażymy na oleju.

Zalewa:


Cebulę kroimy w kostkę, następnie smażymy na złoty kolor.
Przesmażoną cebulę zalewamy wodą, dodajemy przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. 
Całość zagotowujemy. 
Po zagotowaniu do zalewy dodajemy ocet i gotujemy całość przez 2 minuty na małym ogniu. 
Kawałki śledzi układamy w słojach i zalewamy gorącą zalewą. 
Następnie zakręcamy słoje i odwracamy do góry dnem- pozostawiamy je tak na całą noc.
Następnego dnia słoje wkładamy do lodówki.
Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach.







5 komentarzy:

  1. Ciekawa prpozycja , może spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Przed chwilą zrobiłam..co prawda z mniejszej porcji..ale musiałam wypróbować..zobaczymy co z tego wyjdzie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że śledzie w takim wydaniu Ci zasmakują :)

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie, osobiście robię, ale z matiasa czas wypróbować coś innego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...