Strony

niedziela, 22 grudnia 2013

Rolada z boczku


Taka domowa rolada to doskonały zamiennik dla sklepowych wyrobów...
Mogę zapewnić, że bardzo szybko będzie znikać z talerzy naszych gości :)



Składniki:


2,5 kg świeżego boczku bez kości ( szeroki płat )
1 główka czosnku
sól, pieprz
majeranek

Farsz:


około 700- 800 g mięsa mielonego
3- 4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
3 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
sól, pieprz

Przygotowanie:


Płat świeżego boczku dzielimy na 2 mniejsze kawałki.
Mięso rozbijamy tłuczkiem, uważając aby nie zrobić w nim dziur.
Boczek nacieramy z jednej strony rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Zwijamy rolady i zostawiamy w lodówce na całą noc.

Następnego dnia przygotowujemy farsz. 
Ugotowane jajka kroimy w kostkę, pietruszkę drobno siekamy, a ząbki czosnku przegniatamy przez praskę.
Całość mieszamy z mięsem mielonym i surowym jajkiem.
Na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz nakładamy na płaty boczku ( w części która została dzień wcześniej natarta przyprawami ) i ciasno zwijamy. 
Z wierzchu możemy posypać roladę majerankiem.
Rolady obwiązujemy sznurkiem i zawijamy w folię aluminiową. 
Rolady pieczemy przez około 2,5- 3 godziny, w piekarniku nagrzanym do 200C.
Podczas pieczenia na blaszce zacznie zbierać się nadmiar wody i wytopionego tłuszczu- należy go zlać.
Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową, tak aby mięso się zarumieniło ze wszystkich stron.
Rolady przechowujemy w lodówce.









2 komentarze:

  1. piękna rolada i jak ładnie opisany sposób przygotowania, zdjęcia super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata