Kolejne małe wyzwanie :)
Przygotowanie takiej domowej Vegety zajmie trochę czasu, ale efekt końcowy będzie rewelacyjny.
Składniki:
1,5 kg marchwi
0,5 kg pietruszki ( korzeń )
0,5 kg selera ( korzeń )
2 duże pory
pietruszka, seler i lubczyk- natka
kilka suszonych grzybów
0,5 kg selera ( korzeń )
2 duże pory
pietruszka, seler i lubczyk- natka
kilka suszonych grzybów
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i obieramy, następnie trzemy na dużych okach tarki.
Por kroimy w plastry, a z zieleniny obrywamy łodyżki.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej rozsypujemy twarde warzywa, a na drugiej zieleninę i por. Ważne jest to, aby rozdzielić tak warzywa ponieważ suszenie marchwi, selera i pietruszki zajmie więcej czasu.
Piekarnik nagrzewamy do 75C, wkładamy do niego obie blachy i suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
U mnie trwało to około 5 godzin, zieleninę wyjęłam już po 2 godzinach.
Na koniec łączymy wszystkie warzywa i rozdrabniamy przy pomocy blendera.
Mieszankę warzyw rozsypałam do dwóch słoików. Do jednego z nich dodałam kilka zmielonych, ususzonych grzybów.
Por kroimy w plastry, a z zieleniny obrywamy łodyżki.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej rozsypujemy twarde warzywa, a na drugiej zieleninę i por. Ważne jest to, aby rozdzielić tak warzywa ponieważ suszenie marchwi, selera i pietruszki zajmie więcej czasu.
Piekarnik nagrzewamy do 75C, wkładamy do niego obie blachy i suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
U mnie trwało to około 5 godzin, zieleninę wyjęłam już po 2 godzinach.
Na koniec łączymy wszystkie warzywa i rozdrabniamy przy pomocy blendera.
Mieszankę warzyw rozsypałam do dwóch słoików. Do jednego z nich dodałam kilka zmielonych, ususzonych grzybów.
jedyna jaką akceptuję w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysl!! 'kradne', zapisuje i robie:)
OdpowiedzUsuńmoze skorzystasz :) Domowe kostki/porcje warzywne http://mo-naturalnie.blogspot.com/2013/07/diy-bulion-warzywny.html
super pomysł, że też nigdy nie pomyślałam nad tym że w tak prosty sposób można zrobic wspaniałą domową przyprawę
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że przepis jest pracochłonny... Ale kiedy otwieram słoik i czuję zapach tej mieszanki, to wiem, że było warto :)
OdpowiedzUsuńA ja w temp 75 stopni przy uchylonym piekarniku suszyłam 15 godzin. Horror
OdpowiedzUsuń