Racuchy!
Idealne na obiad, podwieczorek, a nawet na śniadanie...
Podawane z dżemem, czekoladą albo posypane cukrem pudrem...
Jak to woli :)
Składniki:
1 litr mleka
3 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej ( około 30 łyżek )
50 g świeżych drożdży ( pół tradycyjnego opakowania )
6 jabłek średniej wielkości
cukier puder
olej
Przygotowanie:
Do miski wlewamy litr letniego mleka, dodajemy rozdrobnione drożdże, jajka i mąkę. Składniki mieszamy mikserem i odstawiamy na około 10-15 minut. Ciasto powinno być w konsystencji odrobinę gęstsze od ciasta naleśnikowego. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy je na dużych okach tarki. Jabłka dokładnie mieszamy z ciastem. Racuchy smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem, uważając aby ich nie przypalić.
Gotowe racuchy podajemy posypane cukrem pudrem.
Gotowe racuchy podajemy posypane cukrem pudrem.
wyglądają bardzo smakowicie, gdyby nie to że zrezygnowałam z pszenicy to z chęcią bym się skusiła :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtęsknię za kuchnią mojej babci- naleśniki i racuchy smażone na słoninie, tłuste i ciężkie aż brzuch bolał, ale za to jaki niepowtarzalny aromat:) ledwo już pamiętam ten smak ale wiem, że muszę go kiedyś odtworzyć :)
OdpowiedzUsuń