środa, 2 października 2013

Racuchy z jabłkami


Racuchy!
Idealne na obiad, podwieczorek, a nawet na śniadanie... 
Podawane z dżemem, czekoladą albo posypane cukrem pudrem...
Jak to woli :)




Składniki:


1 litr mleka
3 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej ( około 30 łyżek )
50 g świeżych drożdży ( pół tradycyjnego opakowania ) 
6 jabłek średniej wielkości
cukier puder
olej

Przygotowanie:


Do miski wlewamy litr letniego mleka, dodajemy rozdrobnione drożdże, jajka i mąkę. Składniki mieszamy mikserem i odstawiamy na około 10-15 minut. Ciasto powinno być w konsystencji odrobinę gęstsze od ciasta naleśnikowego. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy je na dużych okach tarki. Jabłka dokładnie mieszamy z ciastem. Racuchy smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem, uważając aby ich nie przypalić.
 Gotowe racuchy podajemy posypane cukrem pudrem.







2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smakowicie, gdyby nie to że zrezygnowałam z pszenicy to z chęcią bym się skusiła :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. tęsknię za kuchnią mojej babci- naleśniki i racuchy smażone na słoninie, tłuste i ciężkie aż brzuch bolał, ale za to jaki niepowtarzalny aromat:) ledwo już pamiętam ten smak ale wiem, że muszę go kiedyś odtworzyć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...