Chyba każdy z nas lubi domowy rosół.
Ja najbardziej lubię ugotowany na żeberkach wieprzowych z domowym makaronem.
Składniki:
Rosół:
0,8 kg żeberek wieprzowych
pół selera
2 marchwie
1 pietruszka
1 por
ziele angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz
lubczyk ( świeża natka lub suszony )
3 litry zimnej wody
lubczyk ( świeża natka lub suszony )
3 litry zimnej wody
Makaron:
3 jajka
12 łyżek mąki pszennej
2 łyżki masła
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Rosół:
Aby ugotować pyszny rosół należy trzymać się kilku podstawowych zasad.
Po pierwsze: zapomnijmy o dodawaniu wszelkich kostek rosołowych lub sztucznych bulionetek.
Po drugie: duża ilość mięsa i warzyw. Nie uda nam się ugotować smacznego rosołu na dwóch skrzydełkach z kurczaka.
Po trzecie: przyprawy. Świerze lub suszone zioła są podstawą idealnego smaku i aromatu.
Po czwarte: czas. Nie ugotujemy rosołu w pół godziny- nie oznacza to jednak, że gotowanie będzie od nas wymagało dużego wysiłku.
Jeśli będziemy przestrzegać tych zasad, nasz rosół na pewno będzie idealny.
Nie ważne czy zdecydujemy się na rosół wołowy, drobiowy czy wieprzowy...
Wszystko zależy od naszych upodobań.
Żeberka wieprzowe dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po jakimś czasie dodajemy warzywa i gotujemy na średnim ogniu. Po około godzinie, kiedy mięso i warzywa zmiękną, do rosołu dodajemy lubczyk- który doda wspaniały smak i aromat. Kiedy rosół nabierze smaku, doprawiamy go solą i pieprzem.
Podczas gotowania rosołu na wierzchu pojawią się tak zwane "szumowiny". Wiele osób zbiera je łyżką i wylewa- jest to ogromny błąd. Jeśli zmniejszymy płomień, tak aby nasz rosół delikatnie bulgotał "szumowiny" z czasem się wchłoną, a rosół stanie się klarowny.
Po zakończeniu gotowania, rosół przelewamy przez sito pozbywając się w ten sposób wszelkich zanieczyszczeń.
Po pierwsze: zapomnijmy o dodawaniu wszelkich kostek rosołowych lub sztucznych bulionetek.
Po drugie: duża ilość mięsa i warzyw. Nie uda nam się ugotować smacznego rosołu na dwóch skrzydełkach z kurczaka.
Po trzecie: przyprawy. Świerze lub suszone zioła są podstawą idealnego smaku i aromatu.
Po czwarte: czas. Nie ugotujemy rosołu w pół godziny- nie oznacza to jednak, że gotowanie będzie od nas wymagało dużego wysiłku.
Jeśli będziemy przestrzegać tych zasad, nasz rosół na pewno będzie idealny.
Nie ważne czy zdecydujemy się na rosół wołowy, drobiowy czy wieprzowy...
Wszystko zależy od naszych upodobań.
Żeberka wieprzowe dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po jakimś czasie dodajemy warzywa i gotujemy na średnim ogniu. Po około godzinie, kiedy mięso i warzywa zmiękną, do rosołu dodajemy lubczyk- który doda wspaniały smak i aromat. Kiedy rosół nabierze smaku, doprawiamy go solą i pieprzem.
Podczas gotowania rosołu na wierzchu pojawią się tak zwane "szumowiny". Wiele osób zbiera je łyżką i wylewa- jest to ogromny błąd. Jeśli zmniejszymy płomień, tak aby nasz rosół delikatnie bulgotał "szumowiny" z czasem się wchłoną, a rosół stanie się klarowny.
Po zakończeniu gotowania, rosół przelewamy przez sito pozbywając się w ten sposób wszelkich zanieczyszczeń.
Makaron:
Mąkę pszenną, jajka i masło mieszamy ze sobą, następnie wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Jeśli ciasto podczas wyrabiania za bardzo się klei, należy dodatkowo posypać je mąką. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na bardzo cienkie placki. Aby ciasto nie przywierało do blatu, musimy posypać je mąką ziemniaczaną. Następnie rozwałkowane ciasto pozostawiamy na jakiś czas do przeschnięcia ( na około 20-30 minut ). Płaty makaronu tniemy na plastry szerokości 5 cm, układamy jeden na drugim i kroimy na cienkie paski.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Bardzo klarowny i do tego domowe kluseczki, istna rozpusta :)
OdpowiedzUsuń