Pieczone jabłka to idealny deser, który poprawi nam humor w chłodne, jesienne dni :)
Składniki:
5 jabłek
50 g płatków migdałów
30 g rodzynek
30 g suszonych moreli
5 łyżek miodu
2 łyżki mielonego cynamonu
Polewa:
pół szklanki śmietany kremówki
6 łyżek masy kajmakowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Jabłka dokładnie myjemy, wycieramy, odcinamy wierzchnią część i wydrążamy gniazda nasienne.
Do miski wrzucamy rodzynki, pokrojone w kostkę morele i 30 g płatków migdałów ( resztę zostawiamy do dekoracji ).
Bakalie zalewamy miodem, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie jabłka faszerujemy mieszanką bakalii i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Żeby jabłka się za bardzo nie spiekły, możemy przykryć je folią aluminiową.
W tym czasie przygotowujemy polewę.
Miskę z kremówką i masą kajmakową stawiamy na rondelku z gorącą wodą. Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Upieczone jabłka polewamy roztopioną masą kajmakową i dekorujemy płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata