czwartek, 25 września 2014

Zupa z czerwonej fasoli


O tym, że uwielbiam zupy zapewniałam już wiele razy...
Zupa fasolowa to kolejny hit jesiennych i zimowych obiadów :)
Gęsta i sycąca o cudownym aromacie wędzonki...



Składniki:



500 g czerwonej fasoli
wędzonka na wywar ( kości lub żeberka )
1 duża marchew
1 pietruszka
1 por
liście laurowe, ziele angielskie
sól, pieprz
100 ml śmietany 18%
2-3 łyżki mąki pszennej ( do zagęszczenia zupy ) + 1/4 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:



Na dzień przed planowanym gotowaniem zupy, fasolę zalewamy zimną wodą.
Pozostawienie zalanej fasoli na noc skróci czas gotowania.
Do garnka z czerwoną fasolą wrzucamy wędzonkę, 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
Zawartość garnka zagotowujemy, następnie dodajemy umyte i obrane warzywa.
Całość gotujemy przez około 2 godziny.
Pod koniec gotowania zupę zagęszczamy mąką, następnie zabielamy odrobiną śmietany.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę fasolową możemy podać z ugotowanymi osobno ziemniakami.







4 komentarze:

  1. Lubię takie zupki ,wygląda bardzo apetycznie )
    Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam zupy fasolowej. A z czerwoną fasolą? Już nawet nie pamiętam. Ale dzięki Agatko, że ten przepis na taką pyszną zupę pokazałaś. Na pewno ją zrobię, bo już się oblizuję na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkąd pamiętam moja mama gotowała postną wersję tej zupy na Wigilię :) pewnie dlatego, że wraz z siostrami nie jadłyśmy grzybowej ;) To gotowanie zupy fasolowej na Wigilię stało się tradycją :)

      Usuń
  3. Warzywa gotujemy 2 godziny? To niezła papka z nich musi być ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...