O przydomowy ogródek dba mój tata.
Ogródek może nie jest wielki, ale ogórki i pomidory wyrosły w tym roku wspaniałe.
Uwielbiam kiedy pomidory dojrzewają w letnim słońcu ułożone na parapecie w moim pokoju.
Z takich dojrzałych pomidorów wychodzi przepyszna zupa.
Zupa krem!
Ogródek może nie jest wielki, ale ogórki i pomidory wyrosły w tym roku wspaniałe.
Uwielbiam kiedy pomidory dojrzewają w letnim słońcu ułożone na parapecie w moim pokoju.
Z takich dojrzałych pomidorów wychodzi przepyszna zupa.
Zupa krem!
Składniki:
1 kg pomidorów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
250 ml bulionu
gałązka rozmarynu
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżki masła klarowanego
śmietanka 18%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, następnie kroimy w ćwiartki.
Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle.
Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy do niej pokrojone w plastry ząbki czosnku.
Do podsmażonej cebuli wrzucamy pokrojone w ćwiartki pomidory.
Pomidory dusimy na małym ogniu przez około 15 minut.
Pomidory rozdrabniamy za pomocą blendera.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy czosnek niedźwiedzi, suszoną bazylię, oraz gałązkę rozmarynu.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z odrobiną śmietanki.
Jako dodatek świetnie sprawdzą się grzanki.
pysznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014, jutro już się kończy.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupki a twoja wyglada pysznie :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapach pomidora zerwanego wprost z krzaka, jest nie do opisania. A i zupa z takiego owocu smakuje inaczej.
OdpowiedzUsuńJa jestem prawdziwym pożeraczem pomidorów! Dlatego podczas sezonu najadam się nimi na zapas :)
Usuń