Rosół jest dobry na wszystko!
Sekretem domowego rosołu są jego składniki...
Jeżeli pożałujemy składników, nigdy nie uzyskamy wspaniałego smaku!
Rosół potrzebuje też czasu...
Długie gotowanie na małym płomieniu pozwoli na wydobycie smaku i aromatu.
Nie ważne z jakiego rodzaju mięsa będziemy gotować rosół, ważne żeby mięso było świeże.
Dziś przedstawiam Wam trochę niecodzienny przepis na rosół.
Rosół z pieczonej kaczki!
Słodko-pikantny smak zawdzięcza składnikom, których użyłam.
Jako dodatek do rosołu proponuję makaronowe sakiewki z mięsem.
Mam nadzieję, że zasmakuje wam ta wersja!
A teraz wczytajcie się w przepis i spróbujcie poczuć smak oraz zapach jaki unosi się nad talerzem...
Składniki:
1 kaczka ( odcinamy udka i piersi )
3-4 marchewki
2 pietruszki
korzeń selera
1 duży por
2-3 cebule
1 twarde, kwaśne jabłko
gałązka rozmarynu
kawałek świeżego imbiru ( około 5 cm )
5-6 ząbków czosnku
kilka suszonych grzybów
ziele angielskie, liście laurowe
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Odcinamy udka i piersi ( możemy wykorzystać je do przygotowania dania głównego ).
Piekarnik ustawiamy na 200 C ( funkcja termoobieg ).
Korpus kaczki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Mięso posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, następnie nacieramy startym imbirem.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy gałązkę rozmarynu, ząbki czosnku oraz pokrojone w ćwiartki jabłko.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny.
Upieczoną kaczkę wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do garnka.
Dodajemy warzywa, suszone grzyby, kilka ziaren ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe.
Całość zalewamy zimną wodą ( około 3-4 litry ).
Zawartość garnka zagotowujemy, następnie zmniejszamy płomień.
Rosół gotujemy na małym ogniu przez około 2,5 godziny.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy rosół przecedzamy przez sito.
Gotowy rosół przecedzamy przez sito.
Najlepiej jeśli rosół ugotujemy na dzień przed planowanym spożyciem.
Rosół z kaczki jest dość tłusty, dlatego jeśli chcemy, możemy zebrać nadmiar tłuszczu z zimnego rosołu.
Sakiewki makaronowe z mięsem:
Składniki:
Farsz:
obrane mięso z kaczki
2 marchewki, pietruszka, korzeń selera ( ugotowane w rosole )
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Makaron przygotowujemy według przepisu, który znajduje się tutaj.
Mięso z kaczki oraz ugotowane warzywa mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z odrobiną masła klarowanego.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Mięso, czosnek oraz przesmażoną cebulę łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z rozwałkowanego makaronu wykrawamy kółka, na środek nakładamy farsz i formujemy sakiewki.
Możemy przygotować je w różnych rozmiarach.
Możemy przygotować je w różnych rozmiarach.
Gotowe sakiewki odstawiamy do przeschnięcia.
Sakiewki wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę.
Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia sakiewek na powierzchnię wody.
Ugotowane sakiewki zalewamy rosołem.
Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuńAgatko zrobiłaś rosół królewski. Pyszny... z kaczki :) Pomysłowo z tymi sakiewkami :)
OdpowiedzUsuń...a ja się nie mogę napatrzeć na ten cudowny rosół...podziwiam i przełykam ślinę, absolutnie wspaniały !
OdpowiedzUsuńrosół z pieczonej kaczki? nigdy takiego nie jadłam, przepis bardzo mi sie podoba, choć czasochłonny a te sakiewki - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Zgadza się, ugotowanie takiego rosołu zajmuje więcej czasu... Zwłaszcza jeśli zdecydujemy się go podać z sakiewkami... Ale naprawdę warto!
UsuńO RANY! idealny! z pieczonej musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńI'm just waiting for an invitation to your house for dinner when you make this next time :)
OdpowiedzUsuńHave you thought of adding a couple star anise to the broth whilst simmering the duck?