poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Prażone w kociołku-zapiekane ziemniaki z boczkiem i kiełbasą


Nie pamiętam kiedy ostatnio robiliśmy w domu prażone...
 Żeliwny kociołek przeleżał kilkanaście lat w piwnicy- wystarczyło go dobrze umyć i wygląda prawie jak nowy :)
 Zapach, który wydobywał się z kociołka podczas prażenia skutecznie zwabiał domowników oznajmiając, że niedługo prażone będzie gotowe...




Składniki:


2 kilogramy ziemniaków
70 dag surowego boczku wędzonego
0,5 kilograma kiełbasy
2 duże cebule
1 duży por
sól, pieprz- do smaku
skóra z boczku lub słoniny-do wyścielenia dna kociołka


Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Z boczku zdejmujemy skórę, następnie kroimy go w kostkę. Skórą z boczku wyścielamy dno kociołka- dzięki temu zawartość się nie przypali. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Por dokładnie myjemy i siekamy w plastry. Kiełbasę również kroimy w plastry. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem następnie wrzucamy do kociołka. Na wierzchu możemy ułożyć jeszcze plastry pora. 
Kociołek przykrywamy i zawieszamy nad ogniem na około 2 godziny. 
Podczas pieczenia uważajmy na to, żeby ogień nie był zbyt duży. 
Przed podaniem, zawartość kociołka należy dokładnie wymieszać, gdyż na dnie gromadzą się przyprawy i tłuszcz z boczku i kiełbasy.










6 komentarzy:

  1. Agatko....czy Ty czasem nie jesteś rodem z Jury?
    Ale bym zjadła...i to jeszcze w plenerze. :)
    Miłego dnia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjnie po Polsku!!! Czasem na patelni kombinuje by uzyskać taki efekt. Jedzenie z kociołka wygląda przepysznie, pozdrawiam. Krychu

    OdpowiedzUsuń
  3. No hej. A ja dopiero od soboty zacząłem przygodę z kociołkiem. Dziś drugi raz i chcę właśnie zrobić "prażone" według twojego przepisu bo bardzo podoba mi się por jako dodatek. Pozdrawiam Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) mam nadzieję, że będzie Ci smakowało :)
      ps. por daje cudowny aromat całej potrawie :) pozdrawiam

      Usuń
  4. W koncu przepis na pieczone ze smakiem z dziecinstwa. Mniam. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...