Nie pamiętam kiedy ostatnio robiliśmy w domu prażone...
Żeliwny kociołek przeleżał kilkanaście lat w piwnicy- wystarczyło go dobrze umyć i wygląda prawie jak nowy :)
Zapach, który wydobywał się z kociołka podczas prażenia skutecznie zwabiał domowników oznajmiając, że niedługo prażone będzie gotowe...
Składniki:
2 kilogramy ziemniaków
70 dag surowego boczku wędzonego
0,5 kilograma kiełbasy
2 duże cebule
1 duży por
sól, pieprz- do smaku
skóra z boczku lub słoniny-do wyścielenia dna kociołka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Z boczku zdejmujemy skórę, następnie kroimy go w kostkę. Skórą z boczku wyścielamy dno kociołka- dzięki temu zawartość się nie przypali. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Por dokładnie myjemy i siekamy w plastry. Kiełbasę również kroimy w plastry. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem następnie wrzucamy do kociołka. Na wierzchu możemy ułożyć jeszcze plastry pora.
Kociołek przykrywamy i zawieszamy nad ogniem na około 2 godziny.
Podczas pieczenia uważajmy na to, żeby ogień nie był zbyt duży.
Przed podaniem, zawartość kociołka należy dokładnie wymieszać, gdyż na dnie gromadzą się przyprawy i tłuszcz z boczku i kiełbasy.
Agatko....czy Ty czasem nie jesteś rodem z Jury?
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła...i to jeszcze w plenerze. :)
Miłego dnia życzę :)
Tradycyjnie po Polsku!!! Czasem na patelni kombinuje by uzyskać taki efekt. Jedzenie z kociołka wygląda przepysznie, pozdrawiam. Krychu
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńNo hej. A ja dopiero od soboty zacząłem przygodę z kociołkiem. Dziś drugi raz i chcę właśnie zrobić "prażone" według twojego przepisu bo bardzo podoba mi się por jako dodatek. Pozdrawiam Michał
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) mam nadzieję, że będzie Ci smakowało :)
Usuńps. por daje cudowny aromat całej potrawie :) pozdrawiam
W koncu przepis na pieczone ze smakiem z dziecinstwa. Mniam. Dziekuje.
OdpowiedzUsuńSmalec+boczek+kiebasa nie zdrowe w dodatku mało witamin
OdpowiedzUsuńWitam,w naszej rodzinie "pieczone" są bardzo popularne szczególnie w okresie jesiennym.U nas dodajemy jeszcze marchew,a na wierzch kładziemy liście z kapusty i dociskamy darniem.Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńJuż miałem przyjemność z kosztować tego przepisu na kociołek taki prosty a lepszego jeszcze nie jadłem tle że dodałem marchewki pieczarek i zamiast pieprzu, soli dałem przyprawę do ziemniaków w sobotę jadę wędzić i rzecz jasna kociołek z tego przepisu.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń