piątek, 23 sierpnia 2013

Sok i dżem z malin



Malinowo ostatnio u mnie :)
Sok znika z butelek w mgnieniu oka i wcale mnie to nie dziwi :) 
Kubek gorącej herbaty w połączeniu z odrobiną soku zachwycił wszystkich domowników.
A dżem malinowy idealnie komponuje się gorącymi tostami... mniam :)





Składniki:


2,5 kilograma malin
0,5 kilograma cukru


Przygotowanie:


Maliny delikatnie myjemy i kładziemy na sito, aby odsączyć z nich wodę.
Do garnka z grubym dnem wrzucamy 2 kilogramy malin, zasypujemy je cukrem.
 Przesmażamy je przez około pół godziny, mieszając co jakiś czas. W tym czasie maliny puszczą sok. 
Gorący sok rozlewamy przez sito do butelek. 
Do garnka z przesmażonymi owocami dodajemy pozostałe pół kilograma malin.
Całość dusimy jeszcze przez około 10-15 minut, do momentu kiedy owoce zgęstnieją.
Następnie gorącą masę przekładamy do słoików. 
Butelki z sokiem i słoiki z dżemem pasteryzujemy przez 10 minut. 


















2 komentarze:

  1. Jakie piękne zapasy...:)
    Ja dorzucam jeszcze kilka łyżek soku z cytryny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...