Malinowo ostatnio u mnie :)
Sok znika z butelek w mgnieniu oka i wcale mnie to nie dziwi :)
Kubek gorącej herbaty w połączeniu z odrobiną soku zachwycił wszystkich domowników.
A dżem malinowy idealnie komponuje się gorącymi tostami... mniam :)
Składniki:
2,5 kilograma malin
0,5 kilograma cukru
Przygotowanie:
Maliny delikatnie myjemy i kładziemy na sito, aby odsączyć z nich wodę.
Do garnka z grubym dnem wrzucamy 2 kilogramy malin, zasypujemy je cukrem.
Przesmażamy je przez około pół godziny, mieszając co jakiś czas. W tym czasie maliny puszczą sok.
Do garnka z grubym dnem wrzucamy 2 kilogramy malin, zasypujemy je cukrem.
Przesmażamy je przez około pół godziny, mieszając co jakiś czas. W tym czasie maliny puszczą sok.
Gorący sok rozlewamy przez sito do butelek.
Do garnka z przesmażonymi owocami dodajemy pozostałe pół kilograma malin.
Całość dusimy jeszcze przez około 10-15 minut, do momentu kiedy owoce zgęstnieją.
Następnie gorącą masę przekładamy do słoików.
Następnie gorącą masę przekładamy do słoików.
Butelki z sokiem i słoiki z dżemem pasteryzujemy przez 10 minut.
Jakie piękne zapasy...:)
OdpowiedzUsuńJa dorzucam jeszcze kilka łyżek soku z cytryny.
Dżem jest cudowny... :-D
OdpowiedzUsuń