Nie jest to prawdziwe spaghetti bolognese, ale według mnie jest równie smaczne :)
Składniki:
500 g mięsa mielonego
6 dużych pomidorów
4 ząbki czosnku
1 cebula
świeża bazylia
sól, pieprz,
suszona bazylia i oregano
2-3 łyżki oliwy
6 dużych pomidorów
4 ząbki czosnku
1 cebula
świeża bazylia
sól, pieprz,
suszona bazylia i oregano
2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy poszatkowany czosnek i smażymy jeszcze kilkanaście sekund. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone. W trakcie smażenie starajmy się rozdrabniać powstające grudki z mięsa.
W między czasie do dużego garnka nalewamy wody, solimy ją i zagotowujemy.
W między czasie do dużego garnka nalewamy wody, solimy ją i zagotowujemy.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, możemy je także rozdrobnić w blenderze. Następnie wrzucamy je do przesmażonego mięsa i dusimy na średnim ogniu do momentu, aż woda z pomidorów odparuje i nasz sos zgęstnieje. Do gotującego sosu dodajemy łyżeczkę suszonej bazylii i oregano.
Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente- makaron nie powinien być twardy, ale też nie może się rozgotować. Gotowy makaron odcedzamy na sitku i przekładamy na talerze.
W tym czasie doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Na talerze z makaronem nakładamy sos i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Wreszcie! jakiś prosty przepis - nie potrzebuję pierdyliarda składników :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie cieszy, że Ci się spodobał :)
UsuńPodparłam się na Twoim przepisie, wyszło smacznie i domowo ;)
OdpowiedzUsuńno i tak miało być :) pozdrawiam
Usuń