sobota, 10 sierpnia 2013

Domowe spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami


Nie jest to prawdziwe spaghetti bolognese, ale według mnie jest równie smaczne :)



Składniki:


500 g mięsa mielonego
6 dużych pomidorów
4 ząbki czosnku
1 cebula
świeża bazylia
sól, pieprz,
suszona bazylia i oregano
2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy poszatkowany czosnek i smażymy jeszcze kilkanaście sekund. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone. W trakcie smażenie starajmy się rozdrabniać powstające grudki z mięsa.
W między czasie do dużego garnka nalewamy wody, solimy ją i zagotowujemy.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, możemy je także rozdrobnić w blenderze. Następnie wrzucamy je do przesmażonego mięsa i dusimy na średnim ogniu do momentu, aż woda z pomidorów odparuje i nasz sos zgęstnieje. Do gotującego sosu dodajemy łyżeczkę suszonej bazylii i oregano. 
 Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente- makaron nie powinien być twardy, ale też nie może się rozgotować. Gotowy makaron odcedzamy na sitku i przekładamy na talerze.
W tym czasie doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. 
Na talerze z makaronem nakładamy sos i dekorujemy listkami świeżej bazylii. 











4 komentarze:

  1. Wreszcie! jakiś prosty przepis - nie potrzebuję pierdyliarda składników :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podparłam się na Twoim przepisie, wyszło smacznie i domowo ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...