To był wyjątkowo pracowity dzień...
Zupę cebulową robiłam po raz pierwszy w życiu i bardzo się cieszę, że mój debiut był tak udany :)
Polecam wszystkim, bo zupa naprawdę wyszła bardzo smaczna.
Składniki:
Zupa:
1,5 kilograma cebuli
0,8 kilograma surowego boczku wędzonego
0,3 kilograma sera żółtego
1,5 kieliszka białego wina ( półwytrawnego )
3 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz, sól - do smaku
0,5 kostki masła
1,5 litra wody
3-4 łyżki mąki
Grzanki:
1 duża bagietka
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Zupa:
Do średniej wielkości garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy go na patelni, następnie wrzucamy go do garnka z gotującą się wodą. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.
Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim cebulę.
Cebula powinna zmięknąć i nabrać złotego koloru. Kiedy cebula będzie gotowa posypujemy ją mąką i smażymy jeszcze przez chwilę dokładnie mieszając. Cebulę przekładamy do garnka z gotującym się wywarem i dolewamy do niego białego wina. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut
Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim cebulę.
Cebula powinna zmięknąć i nabrać złotego koloru. Kiedy cebula będzie gotowa posypujemy ją mąką i smażymy jeszcze przez chwilę dokładnie mieszając. Cebulę przekładamy do garnka z gotującym się wywarem i dolewamy do niego białego wina. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut
Gotową zupą wypełniamy foremki do zapiekania.
Grzanki:
Bagietkę kroimy na kromki grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy przetarty przez praskę czosnek, następnie układamy na niej kawałki bagietki i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor.
Do foremek z zupą wrzucamy grzanki i posypujemy je startym żółtym serem. Całość wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pozostawiamy na około 10 minut - tak aby ser się roztopił.
Wygląda pysznie. Muszę taką zrobić. :)
OdpowiedzUsuńM.
Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta zupa, można czymś zastąpić białe wino ?
OdpowiedzUsuńEwentualnie zawsze można je pominąć... Raczej nie zastępowałabym go innym rodzajem alkoholu...
Usuń