Niecałe dwa tygodnie temu miałam okazję spróbować tych pyszności :)
Długo nie trzeba było czekać na to, żebym sama zabrała się za przygotowanie własnych zapasów.
Mam nadzieję, że wyjdą tak pyszne, jak te które jadłam ostatnio.
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 główka czosnku
1,5 łyżki soli
1/2 szklanki octu 10%
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki tabasco ( czerwone )
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry szerokości 1 cm.
Czosnek obieramy, następnie całe ząbki łączymy z plastrami ogórków i zasypujemy je solą. Wszystko pozostawiamy na około 3-4 godziny - do czasu kiedy ogórki puszczą wodę i przejdą zapachem czosnku.
Z octu, cukru, tabasco i oliwy robimy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Po 3-4 godzinach ogórki zalewamy zalewą, mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin - najlepiej jeśli zostawimy je w tej zalewnie na całą noc.
Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików i zalewamy je zalewą.
Pasteryzujemy 4-5 minut.
Z jednego kilograma ogórków wychodzą 3 słoiki o pojemności 330 ml.
Robiłam te ogórki tyle, że z zielonym tabasco - lekko pikantne i słodkawe. Całkiem fajny smak :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie robię.😀Anna
OdpowiedzUsuń