środa, 7 października 2015

Sałatka z zielonych pomidorów


Przedstawiam Wam kolejną propozycję na wykorzystanie zielonych pomidorów...
Pyszna sałatka jako fantastyczny dodatek do obiadu.
Śmiało mogę napisać, że w tym roku przejadłam się pomidorami...
A ich ciągle nie ubywało ;)
Ostatnie zbiory wykorzystałam więc na sałatki.


Składniki:



6 kg zielonych pomidorów
4 marchewki
6-7 czerwonych papryk
5-6 cebul
 2 łyżki soli
8 ząbków czosnku



Zalewa :



1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 i 1/4 szklanki octu 10%
3 łyżki soli
 


Przygotowanie:



Umyte, zielone pomidory kroimy w plastry - ja zrobiłam to za pomocą szatkownicy do warzyw.
Pomidory wrzucamy do dużego garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na 12 godzin.
Najlepiej zostawić je na całą noc.

Następnego dnia szatkujemy pozostałe warzywa - wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Ząbki czosnku kroimy w słupki - dodajemy je do warzyw.

Składniki na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
Gorącą zalewę łączymy z warzywami - pozostawiamy na około 2 godziny do przegryzienia.
Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików.
Słoiki pasteryzujemy 10 minut.

Sałatka jest gotowa do spożycia po około 2 tygodniach.




12 komentarzy:

  1. Super jest ta sałatka. Poproszę słoiczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łap szybciutko :) bo chętnych jest wielu :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Aguś, Twoje śliczne zdjęcia tak zachęcają, żeby zrobić taką pyszną sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to bardzo się cieszę, że zachęcają :)

      Usuń
  3. Moja mama kiedys roila bardzo podobną, pyszna była

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł, wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to super sprawa taka sałatka, zwłaszcza w zimie! :) bardzo lubie takie sałatki! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym sezonie nie zdążyłam jeszcze zrobić i pewnie już nie zrobię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda - to naprawdę pyszna sałatka :)

      Usuń
  7. A czy do zalewy nie powinno się dolać wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniejsze zasolenie pomidorów sprawia, że puszczają one naturalne soki... Dlatego ja nie dodawałam wody :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...