Wątróbkę uwielbiam podaną na wszystkie możliwe sposoby...
Ten który przedstawiam jest chyba najprostszy i najszybszy w wykonaniu.
Składniki:
0,5 kilograma wątróbki wieprzowej
1 cebula
0,5 szklanki mąki
3-4 łyżki margaryny mlecznej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy w paski, następnie obtaczamy ją w mące. Wątróbkę kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron. Do usmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut na małym ogniu, tak aby cebula zmiękła i nabrała koloru.
Tuż przed podaniem, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Wątróbkę możemy podać tradycyjnie z ziemniakami, lub z dodatkiem ryżu.
Tuż przed podaniem, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Wątróbkę możemy podać tradycyjnie z ziemniakami, lub z dodatkiem ryżu.
O coś dla mojego męża...on ją może jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńAgatko...zobaczysz i u Ciebie licznik wybije okrągłą liczbę..ani się nie obejrzysz.
Czego Ci życzę z całego serca. :)
Dziękuję serdecznie :)
Usuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńNie sprawdzałem przepisu lecz wydaje się mi, że smażyć wątrobę 10 min nawet w cebuli jest zbyt długo.
Wg . mnie wyjdzie twarda i niesmaczna, co innego gulasz.
Może się mylę !!!
ryś
Przygotowując w ten sposób wątróbkę nie zdarzyło mi się, żeby wyszła twarda... Zawsze duszę ją pod przykryciem na mniejszym ogniu i wychodzi bardzo smaczna :) pozdrawiam serdecznie
UsuńMoja wątróbka jest najszybsza w przygotowaniu. Wątróbkę w kostkę pokroić i do gara. Do tego cebulę w kosteczkę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i rosołek albo dwa. Według potrzeby "zasolenia". 10 - 15 minut gotować i ... klękajcie narody. Smacznego.
OdpowiedzUsuńZrobiłam .. pyszna, miękka, cudowna.... nigdy wczesniej nie dusilam myśląc, ze bedzie jak podeszwa.. a tu takie zaskoczenie. pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń