środa, 11 września 2013

Ekstra mięsna zupa na żeberkach wieprzowych


Jesień nadchodzi wielkimi krokami...
Krople deszczu spływają po szybach okien, robi się coraz chłodniej... 
Nic nie robi lepiej na taką pogodę, jak talerz gorącej i treściwej zupy :)



Składniki:


0,5 kilograma żeberek wieprzowych ( ekstra mięsnych )
30 dag surowego boczku wędzonego
30 dag kiełbasy
2 średnie cebule
6-8 ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz mielony
majeranek
kilka łyżek śmietanki 18%
3 łyżki smalcu
3 litry wody

Przygotowanie:


Żeberka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 1 cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, następnie gotujemy pod przykryciem przez około godzinę. Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i plastry kiełbasy. Wszystko dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, Następnie wrzucamy je do garnka z wywarem i dodajemy podduszony boczek z kiełbasą i cebulą. Kiedy żeberka zmiękną, wyjmujemy je z wywaru, kroimy w kostkę i wrzucamy ponownie do garnka. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku, wlewamy śmietankę i doprawiamy pieprzem i majerankiem. 











4 komentarze:

  1. Maciej Kossowski śpiewał...Agatko moja Agatko czy sądzisz, że to taki grzech...
    Zjeść tą zupkę na kolację?:)
    Wygląda wyśmienicie, naprawdę swojsko i domowo. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale od takiej zupy to szwy w portkach pękają ;) Super! To znaczy nie super, że szwy pękają, tylko super zupa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - wszystko zależy od tego ile porcji tej zupy zjesz :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...