Jesień nadchodzi wielkimi krokami...
Krople deszczu spływają po szybach okien, robi się coraz chłodniej...
Nic nie robi lepiej na taką pogodę, jak talerz gorącej i treściwej zupy :)
Składniki:
0,5 kilograma żeberek wieprzowych ( ekstra mięsnych )
30 dag surowego boczku wędzonego
30 dag kiełbasy
2 średnie cebule
6-8 ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz mielony
majeranek
kilka łyżek śmietanki 18%
3 łyżki smalcu
3 litry wody
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 1 cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, następnie gotujemy pod przykryciem przez około godzinę. Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i plastry kiełbasy. Wszystko dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, Następnie wrzucamy je do garnka z wywarem i dodajemy podduszony boczek z kiełbasą i cebulą. Kiedy żeberka zmiękną, wyjmujemy je z wywaru, kroimy w kostkę i wrzucamy ponownie do garnka. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku, wlewamy śmietankę i doprawiamy pieprzem i majerankiem.
Maciej Kossowski śpiewał...Agatko moja Agatko czy sądzisz, że to taki grzech...
OdpowiedzUsuńZjeść tą zupkę na kolację?:)
Wygląda wyśmienicie, naprawdę swojsko i domowo. :)
Jeśli grzeszyć, to jak najbardziej w taki sposób :)
UsuńAle od takiej zupy to szwy w portkach pękają ;) Super! To znaczy nie super, że szwy pękają, tylko super zupa :)
OdpowiedzUsuńKasiu - wszystko zależy od tego ile porcji tej zupy zjesz :)
Usuń