czwartek, 24 października 2013

Grochówka


Grochówka to jedna z najczęściej gotowanych zup w okresie jesienno- zimowym. 
Ja uwielbiam taką gęstą :)



Składniki:


0,5 kg grochu łuskanego całego
300 g boczku wędzonego
200 g kiełbasy
5-6 ziemniaków
3 litry bulionu
ziele angielskie
3 liście laurowe
majeranek
1 łyżeczka domowej Vegety
sól, pieprz

Zasmażka:

50 g słoniny
2-3 łyżki mąki

Przygotowanie:


Do garnka z bulionem wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, następnie całość zagotowujemy.
Opłukany groch wrzucamy do garnka. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do grochu. Pokrojony boczek oraz kiełbasę smażymy na patelni, po czym wrzucamy do garnka.
Wszystko gotujemy do czasu, kiedy składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i odrobinę domowej Vegety. 
Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy na patelni, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. 
Zasmażkę wlewamy na gotującą się zupę. 
Grochówkę doprawiamy solą i pieprzem.






2 komentarze:

  1. Agatko, smaka mi ogromnego narobiłaś, zjadłabym nawet teraz, muszę wypróbować Twój przepis niedługo, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) Wypróbuj przepis i daj znać jak Ci wyszła grochówka :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...