Grochówka to jedna z najczęściej gotowanych zup w okresie jesienno- zimowym.
Ja uwielbiam taką gęstą :)
Składniki:
0,5 kg grochu łuskanego całego
300 g boczku wędzonego
200 g kiełbasy
5-6 ziemniaków
3 litry bulionu
ziele angielskie
3 liście laurowe
majeranek
1 łyżeczka domowej Vegety
sól, pieprz
Zasmażka:
50 g słoniny
2-3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Do garnka z bulionem wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, następnie całość zagotowujemy.
Opłukany groch wrzucamy do garnka. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do grochu. Pokrojony boczek oraz kiełbasę smażymy na patelni, po czym wrzucamy do garnka.
Wszystko gotujemy do czasu, kiedy składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i odrobinę domowej Vegety.
Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy na patelni, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Zasmażkę wlewamy na gotującą się zupę.
Grochówkę doprawiamy solą i pieprzem.
Agatko, smaka mi ogromnego narobiłaś, zjadłabym nawet teraz, muszę wypróbować Twój przepis niedługo, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Wypróbuj przepis i daj znać jak Ci wyszła grochówka :)
Usuń