Śledzie opiekane zazwyczaj robione są u mnie w domu przy okazji świąt lub uroczystości rodzinnych...
Składniki:
2 kg filetów z zielonego śledzia
4-5 jajek
sól, pieprz
około 0,5 kg bułki tartej
olej- do smażenia
4-5 jajek
sól, pieprz
około 0,5 kg bułki tartej
olej- do smażenia
Zalewa:
4 litry wody
0,5 szklanki octu 10%
5-6 listków laurowych
8-10 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
łyżka soli
łyżka cukru
Vegeta lub maggi
pieprz
Przygotowanie:
Zielone śledzie kroimy na połówki, posypujemy je solą i pieprzem z obu stron.
Śledzie panierujemy w jajku i bułce tartej, następnie smażymy je na rozgrzanym oleju.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie- wszystko zagotowujemy. W międzyczasie obieramy cebule, kroimy je w piórka i wrzucamy do garnka z gotującą się zalewą. Zalewę gotujemy przez około 10-15 minut, tak aby cebula odrobinę zmiękła.
Na koniec zalewę doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
Kawałki śledzi ciasno układamy w słojach, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem- po wystygnięciu wkładamy do lodówki.
Tak naprawdę nie mogę powiedzieć jak długo można je przechowywać- u mnie najdłużej przetrwały w lodówce 1,5 miesiąca.
Jeśli śledzie przygotowujemy na jakąś okazję, możemy ułożyć je w plastikowym pudełku, zalać letnią zalewą i włożyć do lodówki. Śledzie będą gotowe po 3-4 dniach.
Śledzie panierujemy w jajku i bułce tartej, następnie smażymy je na rozgrzanym oleju.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie- wszystko zagotowujemy. W międzyczasie obieramy cebule, kroimy je w piórka i wrzucamy do garnka z gotującą się zalewą. Zalewę gotujemy przez około 10-15 minut, tak aby cebula odrobinę zmiękła.
Na koniec zalewę doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
Kawałki śledzi ciasno układamy w słojach, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem- po wystygnięciu wkładamy do lodówki.
Tak naprawdę nie mogę powiedzieć jak długo można je przechowywać- u mnie najdłużej przetrwały w lodówce 1,5 miesiąca.
Jeśli śledzie przygotowujemy na jakąś okazję, możemy ułożyć je w plastikowym pudełku, zalać letnią zalewą i włożyć do lodówki. Śledzie będą gotowe po 3-4 dniach.
Zawsze robiłam po prostu śledzie w jakiejś zalewie, takie opiekane wzbudziły moje zainteresowanie, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńSą przepyszne , nie wiem jak długo można je przechowywać u mnie znikają po 2-3 dniach
OdpowiedzUsuńU mnie jak sa juz dobre wytrzymuja 2-3 dni gora ..Ty chyba nie lubisz sledzi jak wytrzymuja 1.5 miesiaca :)
OdpowiedzUsuńBo ja robię hurtowe ilości :) Pozdrawiam :)
UsuńMusisz miec duza lodowke i nie tylko lodoweczke :P
Usuń:)
UsuńMasz moze faceboka , powymieniamy sie przepisami ..i sorki za ten wpis z lodoweczka :P
Usuńhttps://www.facebook.com/pages/Domowo-i-ze-smakiem/145940095598260?ref=hl :)
Usuńdziewczyny, a robił ktoś te śledzie ze śledzi z zalewy solnej? bo mam takich dużo i nie wiem co z nimi zrobić, zastanawiam się właśnie nad opiekanymi... :) Ania
OdpowiedzUsuńŚledzi w zalewie solnej nigdy nie robiłam tym sposobem... ale tutaj podaję pyszny przepis na solone śledzie w majonezie http://domowozesmakiem.blogspot.com/2013/12/sledzie-matiasy-w-majonezie.html
Usuńpozdrawiam serdecznie :)
Witam, te śledzie to pycholandia🤗 polecam
OdpowiedzUsuń