piątek, 1 listopada 2013

Konfitura z pigwy


To już ostatni przepis na pigwę w tym roku...
Pigwa ma znakomite działanie lecznicze- przede wszystkim zwalcza gorączkę.
Dlatego kilka słoików konfitury z pigwy na pewno przyda się w sezonie zimowym...



Składniki:


2 kg  owoców pigwy
300-400 g brązowego cukru
1 pomarańcza
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:


Pigwy myjemy, obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Przetarte owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż pigwa puści sok. Na koniec wyciskamy sok z pomarańczy razem z miąższem i dodajemy do garnka.
Wszystko smażymy na małym ogniu przez około 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Gotową konfiturę przekładamy do słoików. 
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.








5 komentarzy:

  1. W tym roku robiłam tylko sok z pigwy, ale za rok będzie też taka konfitura! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie w tym roku udało się zrobić tylko kilka małych słoików, ale i tak jestem zadowolona :)

      Usuń
  2. W roku 2014 zrobiłam 15 słoików. Rewelacja.W tym roku zrobię dużo więcej, czekam aż bardziej dojrzeć. Mariola.

    OdpowiedzUsuń
  3. W 2014 roku zrobiłam 15 słoików. Rewelacja.W tym roku zrobię dużo więcej ale czekam aż bardziej dojrzeć. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. W 2014 roku zrobiłam 15 słoików. Rewelacja.W tym roku zrobię dużo więcej ale czekam aż bardziej dojrzeć. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...