To był wyjątkowo smaczny obiad.
Mięso było delikatne, a suszone grzyby dodały wspaniałego aromatu...
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 cebula
kilka suszonych grzybów leśnych
pieprz, sól
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
100 ml śmietany 18%
2-3 łyżki mąki
około 0,5 l wody
Kluski śląskie:
1,5 kg ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
1 całe jajko i 1 żółtko
sól
Kapusta kiszona:
0,5 kg kapusty kiszonej
1 średnia cebula
pieprz, sól
Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry około 1 cm i lekko rozbijamy, posypujemy pieprzem i solą po czym wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z obu stron. W trakcie smażenia mięso posypujemy słodką papryką mieloną oraz pokrojoną w piórka cebulą. Mięso zalewamy zimną wodą i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie suszone grzyby zalewamy odrobiną wody, kiedy zmiękną kroimy je w drobną kostkę i wlewamy wraz z wodą na patelnię z mięsem. Pod koniec duszenia, sos łączymy z odrobiną kwaśnej śmietany i zagęszczamy go mąką.
Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki przegniatamy przez praskę- ważne, żeby były ciepłe.
Masę ziemniaczaną wyrównujemy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy na bok, a w powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, oraz wbijamy jajka.
Wszystko dokładnie zagniatamy, następnie z wyrobionego ciasta formujemy kluski.
Kluski wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody.
Gotujemy około 2-3 minuty- do momentu kiedy kluski zaczną wypływać na powierzchnię wody.
Kapusta kiszona:
Kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Kiedy kapusta zmięknie odlewamy wodę, dodajemy do niej drobno poszatkowaną cebulę.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem- całość zaparzamy jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Takie obiadki to ja bardzo lubię :)Świetny blog i smaczne przepisy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) pozdrawiam
Usuń