niedziela, 10 listopada 2013

Kurczak w ziołach


Kurczak w ziołach to ostatnio mój numer 1 jeśli chodzi o serwowanie kurczaka!
Jest idealny! Soczysty i pachnący... 
Polecam wszystkim!



Składniki:


Cały kurczak
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól
sok z połowy cytryny
kilka gałązek świeżego rozmarynu
suszona bazylia, oregano i tymianek

Surówka z kiszonej kapusty:


600 g kiszonej kapusty
1 duża marchew
0,5 jabłka
1 mała cebula
pół łyżeczki cukru
pieprz, sól
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:


Kurczaka dokładnie myjemy, po czym osuszamy go ręcznikiem papierowym. 
W małej miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą drobno posiekany czosnek, suszone zioła- po łyżce z każdego, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Kurczaka nacieramy marynatą z każdej strony, także w środku. Wkładamy go do miski, obkładamy gałązkami rozmarynu i umieszczamy w lodówce na 5-6 godzin. ( Ja zazwyczaj przygotowuję kurczaka dzień przed pieczeniem i zostawiam go w lodówce na całą noc. ) Piekarnik nagrzewamy do 200C. Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do miękkości. Pod koniec pieczenia zdejmujemy górną część naczynia, tak aby kurczak zyskał złocistą i chrupiącą skórkę.

Surówka:


Obraną marchew i jabłko trzemy na tarce, natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki mieszamy z kapustą kiszoną i doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy odrobinę oliwy i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Jako dodatki do kurczaka mogę zaproponować dziki ryż oraz wymienioną wyżej surówkę z kiszonej kapusty.

Smacznego!







1 komentarz:

  1. Mój ulubiony zestaw przypraw. Stosuję taka miesznkę zarówno do mięs jak i do ryb, a teraz przyrządziałm nawet cebulę z szłwią i rozmarynem. Przetestuję i zadecyduję ...

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...