Kurczak w ziołach to ostatnio mój numer 1 jeśli chodzi o serwowanie kurczaka!
Jest idealny! Soczysty i pachnący...
Polecam wszystkim!
Składniki:
Cały kurczak
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól
sok z połowy cytryny
kilka gałązek świeżego rozmarynu
suszona bazylia, oregano i tymianek
Surówka z kiszonej kapusty:
600 g kiszonej kapusty
1 duża marchew
0,5 jabłka
1 mała cebula
pół łyżeczki cukru
pieprz, sól
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy, po czym osuszamy go ręcznikiem papierowym.
W małej miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą drobno posiekany czosnek, suszone zioła- po łyżce z każdego, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Kurczaka nacieramy marynatą z każdej strony, także w środku. Wkładamy go do miski, obkładamy gałązkami rozmarynu i umieszczamy w lodówce na 5-6 godzin. ( Ja zazwyczaj przygotowuję kurczaka dzień przed pieczeniem i zostawiam go w lodówce na całą noc. ) Piekarnik nagrzewamy do 200C. Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do miękkości. Pod koniec pieczenia zdejmujemy górną część naczynia, tak aby kurczak zyskał złocistą i chrupiącą skórkę.
Surówka:
Obraną marchew i jabłko trzemy na tarce, natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki mieszamy z kapustą kiszoną i doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy odrobinę oliwy i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Jako dodatki do kurczaka mogę zaproponować dziki ryż oraz wymienioną wyżej surówkę z kiszonej kapusty.
Smacznego!
Mój ulubiony zestaw przypraw. Stosuję taka miesznkę zarówno do mięs jak i do ryb, a teraz przyrządziałm nawet cebulę z szłwią i rozmarynem. Przetestuję i zadecyduję ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapedna