Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami,
tak więc najwyższy czas pomyśleć o tym. czym uraczymy naszych gości :)
Składniki:
0,5 kg miodu
250 g masła
2 szklanki cukru
1 kg mąki tortowej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Miód, masło i cukier umieszczamy w garnku, następnie podgrzewamy stopniowo- doprowadzając niemal do wrzenia.
Masę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, po czym studzimy.
Masę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, po czym studzimy.
Sodę rozpuszczamy w mleku. Przestudzoną masę, mleko i pozostałe składniki łączymy ze sobą.
Ciasto delikatnie wyrabiamy ( jego konsystencja będzie dość luźna ).
Wyrobione ciasto przekładamy do kamionkowego garnka, lub szklanej misy i przykrywamy ścierką.
Całość odstawiamy w chłodne miejsce na około 5 tygodni.
Ciasto delikatnie wyrabiamy ( jego konsystencja będzie dość luźna ).
Wyrobione ciasto przekładamy do kamionkowego garnka, lub szklanej misy i przykrywamy ścierką.
Całość odstawiamy w chłodne miejsce na około 5 tygodni.
ja też zrobiłam, z przepisu, którego jeszcze wcześniej nie wypróbowywałam, wyszedł mega gęsty, mam nadzieję, że nie będzie wtopy :))
OdpowiedzUsuń...moj tez juz dojrzewa i rowniez ma wielka nadzieje ze wyjdzie,bo to debiut :)
OdpowiedzUsuńWspaniale! To i ja się skuszę!
OdpowiedzUsuńNo przemawia do mnie tylko czy ja jeszcze mam czas żeby go zrobić?
OdpowiedzUsuńMyślę, że to ostatnie dni na wyrobienie ciasta :)
UsuńA po tym lezakowaniu to co? przekladam do formy i piekę?ile czasu?
OdpowiedzUsuń