sobota, 16 listopada 2013

Piernik staropolski cz.1


Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami,
 tak więc najwyższy czas pomyśleć o tym. czym uraczymy naszych gości :)



Składniki:


0,5 kg miodu
250 g masła
2 szklanki cukru
1 kg mąki tortowej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika

Przygotowanie:


Miód, masło i cukier umieszczamy w garnku, następnie podgrzewamy stopniowo- doprowadzając niemal do wrzenia.
Masę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, po czym studzimy.
Sodę rozpuszczamy w mleku. Przestudzoną masę, mleko i pozostałe składniki łączymy ze sobą.
Ciasto delikatnie wyrabiamy ( jego konsystencja będzie dość luźna ).
Wyrobione ciasto przekładamy do kamionkowego garnka, lub szklanej misy i przykrywamy ścierką.
Całość odstawiamy w chłodne miejsce na około 5 tygodni. 







6 komentarzy:

  1. ja też zrobiłam, z przepisu, którego jeszcze wcześniej nie wypróbowywałam, wyszedł mega gęsty, mam nadzieję, że nie będzie wtopy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ...moj tez juz dojrzewa i rowniez ma wielka nadzieje ze wyjdzie,bo to debiut :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No przemawia do mnie tylko czy ja jeszcze mam czas żeby go zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to ostatnie dni na wyrobienie ciasta :)

      Usuń
  4. A po tym lezakowaniu to co? przekladam do formy i piekę?ile czasu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...