Placki ziemniaczane uwielbiane przez domowników i zjadane w hurtowych ilościach...
Na pogodę...
i niepogodę :)
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
3-4 małe cebule
4 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej
2-3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Jeśli posiadamy maszynkę elektryczną z końcówką do tarcia- mamy o połowę mniej pracy...
Z przetartych ziemniaków odciskamy nadmiar wody, dzięki temu podczas smażenia unikniemy pryskania oleju.
Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę i jajka, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Placki smażymy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Zanim usmażymy całą porcję placków, warto usmażyć jeden i spróbować czy jest odpowiednio doprawiony.
Placki możemy podać z odrobiną kwaśnej śmietany.
Wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam je a wręcz kocham i ten ich zapach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Tradycyjna kuchnia zawsze wygrywa! :)
OdpowiedzUsuńJa również robię placki ziemniaczane tylko nie dodawałam czosnku . Teraz dodam i zobacze jak smakują :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOch! Uwielbiam placki ziemniaczane!
OdpowiedzUsuńNajprostsze dania zdecydowanie najbardziej nam smakują :)
OdpowiedzUsuń