Nie jestem wielką fanką karkówki, ale muszę przyznać, że dzisiejszy obiad bardzo mi smakował....
Mięso było miękkie i soczyste w środku, a z zewnątrz miało chrupiącą skórkę.
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej bez kości
sól kamienna ( około 300-400 g )
2-3 łyżeczki musztardy chrzanowej
zioła prowansalskie
pieprz
Surówka:
0,5 kg marchwi
3 duże jabłka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki brązowego cukru
sok z połowy cytryny
ziemniaki, 2-3 łyżki masła, koperek
Przygotowanie:
Na blachę z piekarnika wysypujemy grubą warstwę soli. Umytą i osuszoną karkówkę smarujemy musztardą i posypujemy ziołami. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso układamy na soli.
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, następnie zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na blachę.
Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny.
Musimy uważać, aby za bardzo nie przypiec karkówki z wierzchu- Ja po około godzinie pieczenia przykryłam mięso folią aluminiową.
Surówka:
Marchew i jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i odrobinę brązowego cukru, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotową surówkę wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Karkówkę podajemy z ziemniakami z pieca i surówką z marchewki.
Ziemniaki lekko nacinamy, dodajemy odrobinę masła i posypujemy je koperkiem.
Z pewnościa dobrze smakuje ! Wdniu dzisiejszym zrobię ja na drugie danie. Dzieki za pszepis !
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszedł znakomicie :)
UsuńCudowny przepis, smakowała mi bardzo!
OdpowiedzUsuń