Kluski z mięsem to moje ulubione danie z dzieciństwa.
Nie wiem dlaczego, przez bardzo długi czas nie były robione u mnie w domu...
Wyszły przepyszne :)
Składniki:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg surowych ziemniaków
1 kg mięsa mielonego
0,5 kg surowego boczku wędzonego
2 jajka
2 cebule
300 g mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
2 łyżki smalcu
Przygotowanie:
Mięso mielone smażymy na odrobinie oleju. Gotowe mięso przekładamy do miski i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Cebulę łączymy z mięsem, dodajemy 1 całe jajko, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
Ugotowane gorące ziemniaki przegniatamy przez praskę. Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę
ziemniaczaną i jajko- wszystko dokładnie zagniatamy. Surowe ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki i dokładnie odciskamy z nich wodę. Surowe ziemniaki łączymy z ciastem na kluski i ponownie dobrze wyrabiamy. Z ciasta formujemy placki średnicy około 4-5 cm, następnie nakładamy na nie mięsny farsz- zawijamy i formujemy kluski.
Gotowe kluski wrzucamy do osolonej, gotującej się wody.
Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je przez około 3-4 minuty.
Kluski okraszamy przesmażonym, pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem.
Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk klusek.
Pałam do nich miłością. Uwielbiam takie kluchy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Robię je takim samym sposobem! Takie kluchy są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPoprosze o dokladke!-pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
takie właśnie robi moja żona a ja jej pomagam w jedzeniu są pyszne :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym. :D
OdpowiedzUsuńMagda K.