piątek, 22 listopada 2013

Kluski z mięsem


Kluski z mięsem to moje ulubione danie z dzieciństwa.
Nie wiem dlaczego, przez bardzo długi czas nie były robione u mnie w domu...
Wyszły przepyszne :)



Składniki:


1,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg surowych ziemniaków
1 kg mięsa mielonego
0,5 kg surowego boczku wędzonego
2 jajka
2 cebule
300 g mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
2 łyżki smalcu

Przygotowanie:


Mięso mielone smażymy na odrobinie oleju. Gotowe mięso przekładamy do miski i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Cebulę łączymy z mięsem, dodajemy 1 całe jajko, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.

Ugotowane gorące ziemniaki przegniatamy przez praskę. Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę 
ziemniaczaną i jajko- wszystko dokładnie zagniatamy. Surowe ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki i dokładnie odciskamy z nich wodę. Surowe ziemniaki łączymy z ciastem na kluski i ponownie dobrze wyrabiamy. Z ciasta formujemy placki średnicy około 4-5 cm, następnie nakładamy na nie mięsny farsz- zawijamy i formujemy kluski.

Gotowe kluski wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. 
Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je przez około 3-4 minuty. 
Kluski okraszamy przesmażonym, pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem.

Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk klusek. 









5 komentarzy:

  1. Pałam do nich miłością. Uwielbiam takie kluchy.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię je takim samym sposobem! Takie kluchy są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poprosze o dokladke!-pysznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie właśnie robi moja żona a ja jej pomagam w jedzeniu są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym. :D
    Magda K.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...