sobota, 9 listopada 2013

Placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane uwielbiane przez domowników i zjadane w hurtowych ilościach...
Na pogodę...
 i niepogodę :)



Składniki: 


1,5 kg ziemniaków
2 jajka
3-4 małe cebule
4 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej
2-3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:


Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Jeśli posiadamy maszynkę elektryczną z końcówką do tarcia- mamy o połowę mniej pracy...
Z przetartych ziemniaków odciskamy nadmiar wody, dzięki temu podczas smażenia unikniemy pryskania oleju. 
Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę i jajka, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 
Placki smażymy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. 
Zanim usmażymy całą porcję placków, warto usmażyć jeden i spróbować czy jest odpowiednio doprawiony.
Placki możemy podać z odrobiną kwaśnej śmietany.





5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam je a wręcz kocham i ten ich zapach :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjna kuchnia zawsze wygrywa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również robię placki ziemniaczane tylko nie dodawałam czosnku . Teraz dodam i zobacze jak smakują :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Och! Uwielbiam placki ziemniaczane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najprostsze dania zdecydowanie najbardziej nam smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...